Foto: doingbusiness.org

Srbija pala za pet mesta na “Duing biznis listi” Svetske banke

Srbija je na novoj “Duing biznis” (Doing Business) listi Svetske banke, na kojoj je rangirano 190 ekonomija, na 48. mestu po lakoći poslovanja, za pet mesta niže nego pre godinu dana, objavila je juče Svetska banka.

Srbija je najbolje pozicionirana po pribavljanju građevinskih dozvola, na 11. mestu, pri čemu je pre godinu dana bila 10, a najslabije je ocenjena oblast priključenje na elektromrežu, gde je 104, a bila je 96. Svetska banka navela je da je glavni razlog za pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja. “Reforme koje sprovodi Vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima – od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede”, rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva. Regionalni menadžer Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek istakao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola. “Ukupan broj bodova Srbije po lakoći poslovanja povećan je sa 73,32 u izveštaju ‘Duing biznis 2018’ iz prošle godine na 73,49 u ovogodišnjem izveštaju ‘Duing biznis 2019’”, rekao je Lubek. Navodi se da su u  regionu sprovedene ukupno 54 poslovne reforme u odnosu na 43 reforme prethodne godine, a  od 23 ekonomije regiona gotovo sve su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mesta i podstiču privatno preduzetništvo. U 16. godišnjem izveštaju Svetske banke navodi se da su od početka juna 2017. do početka maja ove godine širom sveta registrovane rekordne 324 reforme i da je 128 ekonomija znatno unapredilo regulativu kako bi olakšalo poslovanje. Svetska banka je objavila da su najveći reformatori u posmatranom periodu bili Avganistan, Džibuti, Kina, Azerbejdžan, Indija, Togo, Kenija, Obala Slonovače, Turska i Ruanda. “Vlada Srbije nije zadovoljna rezultatom na ‘Duing biznis listi’, možemo mnogo više i bolje”, izjavila je juče potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. “Verujem da ćemo sledeće godine ostvariti mnogo bolje rezultate, a takođe očekujemo da ćemo biti među prvih 30”, kazala je ministarka, ističući da je Srbija i dalje najbolja među zemljama regiona, osim Makedonije. Inače, ona je pre tačno godinu dana izjavila da će Srbija 2018. biti među prvih 30 zemalja na “Duing biznis listi”.

Podsetimo, u prethodnom periodu su zvaničnici, a posebno Aleksandar Vučić u vreme dok je bio premijer, kao jedan od najvećih uspeha Srbije pominjali upravo plasman na “Duing biznis listi”. Istinomer se u više navrata  opširno bavio “Duing biznis” listom  – od toga da je Srbija za samo jednu godinu imala skok od tridesetak mesta na listi 2016. godine (a nije, nego se promenila metodologija, pa je skok te godine bio za devet mesta), pa do toga da ova lista daje veoma usku sliku uslova poslovanja u Beogradu: na samom sajtu ‘Duing biznis liste’ navodi se da „mnoge važne oblasti nisu pokrivene listom, a čak i u oblastima koje jesu pokrivene, njihov domet je nevelik“.