Eduard Kukan / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Kukan: Fokus na vladavini, borbi protiv korupcije i slobodi medija

Predsedavajući Delegacije Evropskog parlamenta pri Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija Eduard Kukan juče je nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izjavio da bi “fokus trebalo da bude na vladavini prava i pravosuđu, borbi protiv korupcije i slobodi medija”.

On je razgovarao i sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom pravde Nelom Kuburović, a kako ističe Radio Slobodna Evropa, najkonkretniji odgovor, barem prema saopštenju iz kabineta premijerke Srbije (s obzirom na to da se nijedan od zvaničnika nije obraćao novinarima posle sastanaka) dobio je od Ane Brnabić. Ona mu je, saopštila je Vlada, prenela uveravanja da su najveći napori vlasti usmereni na pregovaračka poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava i reformu pravosuđa. Kukan je rekao i da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od ključnih uslova za evrointegraciju Srbije. “Bitno je da se radi na tome. Očekujemo da se u potpunosti izrazi privrženost Beograda i Prištine dijalogu, i dođe do sveobuhvatnog i pravnoobavezujućeg sporazuma u skladu s međunarodnim pravom”, kazao je Kukan u obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije. Prema njegovim rečima, “sprovođenje postignutih dogovora je od suštinskog značaja”. “Sada je ključni trenutak u pregovorima, kada Srbija treba da dokaže da njene institucije proizvode rezultate”, naveo je Kukan.

A ministarka pravde Nela Kuburović kazala je Kukanu da je dobijen zvaničan stav od Venecijanske komisije da je Nacrt ustavnih amandmana u potpunosti usaglašen sa njenim preporukama. Ona je navela da je ministarstvo sprovelo širok konsultativni i inkluzivni proces tokom dva kruga javne rasprave, što je i rezultiralo tekstom amandmana koji sadrži, kako je naglasila, više od 70 odsto preporuka struke. Podsetimo, predstavnici strukovnih udruženja izrazili su nezadovoljstvo predloženim rešenjima. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević naglasila je da se čini da procedura propisana aktima same Venecijanske komisije nije poštovana i zbog toga je veoma neuobičajen način na koji je stigao Memorandum Sekretarijata, a ne odluka komisije. Prema njenim rečima, sve i da su ispoštovane preporuke onda je to učinjeno na bazi minimuma standarda. “U Srbiji je potrebno mnogo više od minimuma standarda. Pojedine stvari su ispod do sada dostignutog nivoa. Lošije su, a Ustav se menja kako bi se otklonili sadašnji nedostaci. To što se radi je besmisleno”, kazala je Boljević.