Ana Brnabić / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Brnabić: Srbija će na vreme dostaviti izveštaj GRECO-u

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da veruje da će Srbija uspeti da na vreme dostavi izveštaj Grupi država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO).

Naime, Srbija sutra mora da dostavi dodatni materijal tom telu Saveta Evrope, pošto je ocenjeno da je nazadovala u borbi protiv korupcije i da je, od 13 preporuka koje je dobila, sedam ispunila delimično, a šest uopšte nije. “To je velika tema i moramo na tome mnogo da radimo”, rekla je Brnabić. Podsetila je da je osnovano “koordinaciono telo” Vlade Srbije koje radi na tim preporukama, te smatra da je u posednjih šest meseci urađeno mnogo, ali da mora da se radi još, i da se sarađuje s grupom GRECO. Inače, predsedavajući GRECO Marin Mrčela izjavio je za N1 da će Srbija najverovatnije dobiti dodatni rok da ispuni preporuke, ističući da Srbija nije uradila puno na polju borbe protiv korupcije.

Podsetimo, telo Saveta Evrope GRECO sredinom marta saopštilo je da Srbija nije primenila nijednu od 13 preporuka tog tela iz 2015. za sprečavanje korupcije među poslanicima, sudijama i tužiocima. Dva meseca kasnije, objavljen je godišnji izveštaj za 2017, uz upozorenje da je Srbija “nazadovala u borbi protiv korupcije”, i protiv nje je pokrenut postupak zbog nesprovođenja preporuka. Nakon toga, premijerka Brnabić izjavila je da je Vlada formirala koordinaciono telo koje će se baviti preporukama GRECO. Iz Vlade su saopštili da koordinaciono telo čine predstavnici Ministarstva pravde, Narodne skupštine, predstavnici sudstva i tužilaštva, i da ga vodi ministarka pravde Nela Kuburović. Istaknuto je da je zadatak tela da koordinira sve aktivnosti nadležnih organa u oblasti borbe protiv korupcije i da Vlada nema velikih ovlašćenja u izvršavanju preporuka, jer se dobar deo preporuka odnosi na sudstvo i tužilaštvo.