Ivica Todorić / Foto: FoNet/TV FoNet

Todorić će biti izručen Hrvatskoj

Osnivač “Agrokora” Ivica Todorić biće izručen Hrvatskoj, pošto je Visoki sud u Londonu juče odbacio zahtev njegove odbrane da mu se omogući nova žalba na provostepenu odluku o izručenju.

Odlukom londonskog suda postala je pravosnažna ranija odluka o izručenju i sledi njegovo izručenje Hrvatskoj. Visoki sud u Londonu krajem jula odbio je Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu iz aprila prema kojoj on treba da bude izručen Hrvatskoj koja ga traži zbog slučaja “Agrokor”. Sud tada nije prihvatio argument Todorićeve odbrane da je žrtva političkog progona. Inače, Todorić je u intervjuu “Nedeljniku” izjavio da mu je država otela kompaniju i da “nije bio svestan” da je moguće da se tako nešto dogodi. “Iz do sada prikupljene dokumentacije ovde u Londonu sastavio sam sliku vaninstitucionalne mafijaške hobotnice koja je organizovana da mi otme ‘Agrokor’ i u kojoj su značajno mesto zauzimali visoki državni funkcioneri”, rekao je Todorić. On je kazao da je 16. marta prošle godine shvatio o čemu se radi i da je video da se njegova država okrenula protiv njega. Dodao je da je “Vlada premijera Plenkovića bila u komunikaciji s nekim grupama ljudi iz Hrvatske i inostranstva koji su pleli mrežu oko ‘Agrokora’ s idejom da me napadne i da mi otme firmu”.

Podsetimo, hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju “Agrokor” kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući “Bejker Tili”, koja je radila revizorske izveštaje za “Agrokor”. Prvoosumnjičeni je Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su, zajedno s ostalim osumnjičenim, ocu omogućili pribavljanje više od 1,14 milijardi kuna (147,7 miliona evra) protivpravne dobiti. Todorić je 7. aprila prošle godine, kada je predao “Agrokor” Hrvatskoj, izjavio: “Četrdeset godina uložio sam u izgradnju cele Hrvatske i regije, stoga sam danas ponosan čovek jer sve što sam izgradio danas sam svojim potpisom predao hrvatskoj državi”. Početkom jula ove godine, poverioci “Agrokora” koji su potraživali 80,2 odsto ukupnih dugovanja u iznosu od 3,6 milijardi evra, izglasali su nagodbu o tom koncernu, a najveći vlasnici “Agrokora” postale su dve ruske državne banke – “Sberbanka” i VTB sa 46 odsto.