Evropski parlament / Foto: Pixabay.com

EP usvojio rezoluciju o mogućim sankcijama Rijadu zbog ubistva novinara

Evropski parlament ocenio je juče da je “malo verovatno” da je ubistvo novinara Džamala Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu počinjeno bez znanja saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana.

“EU i zemlje članice treba da budu spremne za uvođenje ‘ciljnih sankcija’”, navodi se u rezoluciji koju je Evropski parlament usvojio sa 325 glasova. Parlament je zatražio i embargo na oružje na nivou EU. “Apsolutna kontrola koju Muhamed bin Salman al Sauda ima nad svojom službom bezbednosti čini neverovatnim hipotezu da je operacija sprovedena bez njegovog znanja i van njegove kontrole”, navodi se u rezoluciji. Evropski parlament smatra da je ubistvo Kašogija počinjeno u kontekstu “talasa velikih razmera represije nad aktivistima za ljudska prava, advokatima, novinarima, piscima i blogerima”. Takva represija je intenzivirana od kada je saudijski prestolonaslednik pojačao kontrolu nad službom nacionalne bezbednosti, dodaje se u rezoluciji.

Podsetimo, Kašogi (59) ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu gde je otišao po dokumenta za venčanje s turskom državljankom. Rijad je u prvoj reakciji saopštio da je Kašogi napustio konzulat, da bi kasnije pod međunarodnim pritiskom naveo da je novinar izgubio život u tuči u konzulatu. Turski mediji su pre toga preneli da je novinar mučen pre smrti. Evropski parlament je pozvao saudijske vlasti da kažu gde se nalazi telo novinara, podsećajući da “sistematska praksa prisilnih nestanaka i vansudskih pogubljenja” predstavlja zločin protiv čovečnosti. U rezoluciji se, takođe, poziva na pokretanje međunarodne, nezavisne i nepristrasne istrage o okolnostima ubistva novinara koji je kritikovao saudijske vlasti.