Jens Stoltenberg / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Stoltenberg: NATO ne traži sukob, ali je spreman da se brani

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da predstojeći manevri NATO “Spoj trozupca 2018.” (Trident Juncture) šalju jasnu poruku da alijansa ne traži sukob, ali da je spremna da brani svoje saveznike od svake pretnje.

Stoltenberg je izjavio da je vežba, koja počinje danas u Norveškoj i traje do 7. novembra, najveća vežba NATO-a od kraja hladnog rata i predstavlja “snažnu demonstraciju naših sposobnosti i naše odlučnosti da radimo zajedno”. Manevri NATO-a biće održani na kopnu, moru i u vazduhu u centralnoj i istočnoj Norveškoj, okolnom delovima Atlantskog i Baltičkog mora, uključujući i Island, i vazdušnom prostoru Finske i Švedske. U vežbi će učestvovati oko 65 brodova, 250 aviona, 10.000 vozila i 50.000 vojnika iz 29 zemalja članica, i partnerskih zemalja Finske i Švedske. Scenario vežbe je pokušaj NATO-a da oslobodi zemlju saveznicu koja je bila meta oružanog napada, i ona će ujedno biti i test alijansinih snaga za brzo reagovanje. “Spoj trozupca šalje jasnu poruku, našim zemljama i svakom potencijalnom neprijatelju: NATO ne traži konfrontaciju, ali smo spremni da branimo naše saveznike od svake pretnje”, rekao je Stoltenberg. On je istakao da sama vežba predstavlja ogroman logistički poduhvat, i da je od avgusta na 27 lokacija širom Norveške iz velike udaljenosti stiglo oko 180 aviona i 60 brodova sa opremom i osobljem. “Danas su sve snage i oprema na svom mestu – od najvećeg broda do najmanjeg drona”, rekao je generalni sekretar NATO, dodajući da je u tako obimno pokretanje vojske i opreme uložen multinacionalni napor. “NATO je posvećen obezbeđenju Atlantika i ‘Spoj trozupca’ demonstrira trajnu snagu transatlantske veze”, rekao je Stoltenberg.

On je rekao da su na manevre pozvane i sve članice OEBS-a i pozdravio to što su poziv prihvatile Rusija i Belorusija, koje je NATO već ranije upoznao sa detaljima vežbe. Vežbom, čiji će se značajan deo odvijati na moru, komandovaće sa palube komandnog broda “Maunt” komandant mornaričkih snaga SAD za Evropu i Afriku i južnog krila NATO admiral Džejms Fogo.