Ministarka pravde Nela Kuburović / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Ministarstvo pravde: Privatnost građana nije ugrožena

Ministarstvo pravde saopštilo je juče, povodom zahteva više od 30 organizacija civilnog društva, da nisu tačni navodi da je iz Predloga zakona o zaštiti podataka o ličnosti izbrisano pravno ograničenje zadiranja u privatnost građana.

Kako je istaknuto, Predlogom se definišu ta ograničenja. Ministarstvo je saopštilo da nisu tačni podaci da je izbrisano pravno ograničenje kojim se policiji, obaveštajnim agencijama ili privatnim kompanijama ograničava pravo da zadiru u privatnost građana, dodajući da su mogućnosti za ograničavanje prava građana definisane u samom Predlogu zakona. “Ministarstvo pravde posebno ističe da je član 40 Predloga zakona jedan od najznačajnijih iz razloga što upravo taj član propisuje ograničenja ljudskih prava, koja samo zakonom mogu i moraju biti izričito propisana“, navelo je Ministarstvo i posebno objavilo tekst tog člana Predloga zakona.

Podsetimo, više od 30 organizacija civilnog društva iz Srbije podržalo je tekst amandmana na Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti i pozvalo poslanike da podrže izmenu koja, po njihovim rečima, utvrđuje da se prava građana na zaštitu podataka o ličnosti “mogu ograničiti isključivo na osnovu zakona”. U saopštenju organizacija navodi se da bi usvajanje člana 40 Predloga zakona stvorilo opasnost da organi vlasti ili privatne kompanije koje rukuju podacima o ličnosti, ograniče prava građana “bez izričitog zakonskog ovlašćenja i po sopstvenom nahođenju”. I Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić uputio je pismo svim poslaničkim grupama i samostalnim narodnim poslanicima u Skupštini Srbije, upozorivši još jednom na to da veoma brojne manjkavosti, nelogičnosti i nedoslednosti čine Predlog zakona praktično neprimenjivim.