Skupština Kosova / Foto: FoNet/AP

Skupština Kosova usvojila Zakon o Bezbednosnim snagama

Skupština Kosova jednoglasno je usvojila u načelu predloge zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), kao i o službi u BSK.

Zakone su podržali poslanici svih poslaničkih grupa, sem Srpske liste koja je nakon izražavanja neslaganja sa razmatranjem i usvajanjem zakona o ministarstvu odbrane Kosova napustila sednicu Skupštine. Nakon ovoga, funkcionalni i stalni odbori trebalo bi još jednom da razmotre zakone i Skupštini dostave izveštaj sa preporukama. Posle sledi drugo glasanje narednih dana. Vlada Kosova je u nemogućnosti da sprovede ustavne izmene, a zbog već iskazanog nedostatka podrške srpskih poslanika, odlučila je da mandat BSK izmeni putem zakona, dok će njihovo ime ostati isto. Radi se o Nacrtu zakona o Ministarstvu odbrane (trenutni naziv tog ministarstva je Ministarstvo bezbednosnih snaga Kosova), te o Nacrtu zakona o Bezbednosnim snagama i zakon o Službi u Bezbednosnim snagama. Poslanik Srpske liste Igor Simić kazao je da je Srbima, Albancima i ostalim građanima pre svega potreban ekonomski mir, “a ne militarizacija vojne formacije, ili ne daj Bože rat”. “Predlog zakona o kojima govorimo protivan je svim pravnim aktima, pre svega onim međunarodnog karaktera koji su na snazi na ovim prostorima. Ovde pre svega mislim na rezoluciju Saveta bezbednosti UN 1244, Kumanovski sporazum, ali je i protivan pravnim aktima koji su na snazi na ovim prostorima, pa i Ustavu”, kazao je Simić, nakog čijeg su govora poslanici Srpske liste napustili sednicu, dok je rasprava nastavljena. Sve ostale političke partije podržale su usvajanje zakona i pozvale na jedinstvo po ovom pitanju. Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da svi trebaju da se osećaju sigurnim na Kosovu, uključujući i zajednice, i da ovi zakoni predviđaju zaštitu teritorijalnog integriteta, građana i zajednica.

Kako se navodi, dužnosti BSK do sada ticale su se učešća u operacijama odgovora na krizu, pomoć civilnim organima vlasti u odgovoru na prirodne i druge katastrofe i vanredne situacije, uništavanje eksplozivnih sredstava i slično. Nove nadležnosti, ističe se, tiču se očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo, te vojna podrška civilnim vlastima i učešće u međunarodnim operacijama. Takođe, predviđena je reogranizacija i prenos Ministarstva bezbednosnih snaga u Ministarstvo odbrane. Iz NATO-a su rekli da će, ukoliko se mandat ovih snaga proširi, Alijansa razmotriti nivo daljeg angažovanja na Kosovu. “O svakoj promeni u strukturi, mandatu ili misiji BSK, odlučuju vlasti na Kosovu. NATO podržava KSB pod aktuelnim mandatom”, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz ove misije.