"Nije umetnički ćutati" / Foto: Medija centar

Glumci traže smenu direktora Narodnog pozorišta

Glumci Narodnog pozorišta javno su juče, na konferenciji za novinare pod nazivom “Nije umetnički ćutati”, zatražili smenu upravnika pozorišta Dejana Savića i preispitivanje razloga za smenu v.d. direktora Drame Željka Hubača. Na konferenciji su govorili rediteljka Tanja Mandić Rigonat, glumci Olga Odanović, Dušanka Stojanović Glid, Bane Vidaković, Nada Šargin…

Među okupljenima bila je i kompozitorka Anja Đorović koja se obratila i zahvalila za ovu “pobunu” jer je, kako sama kaže, Dejan Savić “uništio i Operu Narodnog pozorišta”. Od ministra kulture Vladana Vukosavljevića i premijerke Ane Brnabić zahteva se  da reaguju i smene Savića, zbog kako su istakli, bahate smene Hubača. Razloge koji su navedeni za smenu Hubača, “izmena vizure dramskog repertoara i nedovoljna uposlenost ansambla”, smatraju “ciničnim, čak vrlo opasnim, s obzirom na to da je taj repertoar doneo pozorištu 107 nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima u protekle tri godine”. Izjavu Savića na televiziji “Pink” da iza njih stoje politički interesi, članovi Drame ocenjuju sramnom. “To je velika uvreda za naš ansambl i zbog toga takođe treba da bude smenjen zato što izmišlja, zato što spinuje, zato što nas javno vređa i negira kao umetnike i ljude”, rekla je rediteljka Tanja Mandić Rigonat. Glumci su čitali pisma podrške svojih kolega iz Hrvatske i BiH, ali i govorili o neprimerenim uslovima za rad u Narodnom pozorištu. Podsetimo, osim Hubača, smenjen je i direktor Opere Janko Sinadinović. Prethodno, Hubač je u intervjuu “Politici” iskazao nezadovoljstvo izdvajanjima za taj sektor i ukazao na to da je Upravni odbor, usred godine, iznenada i bez ikakve najave i konsultacije sa bilo kim u Drami, doneo odluku kojom je drastično smanjen budžet za produkciju u 2018. godini, za, kako je naveo, skoro 30 odsto. Na Hubačevo mesto postavljen je pozorišni i filmski reditelj Jug Radivojević, ali on je juče u otvorenom pismu UO Narodnog pozorišta saopštio da odbija imenovanje. Tanja Mandić Rigonat je, prenosi Noizz, kazala da smatra “da je to što je Jug odbio poziciju – vrhunski moralni čin”.

A Željko Hubač je, na pitanje Radija Slobodna Evropa da li je smenjen zbog  intervjua “Politici”, odgovorio: “Mislim da je opšti konsenzus i zaključak da je to tako. Možda sam dirnuo u nešto jako bolno, a to je da sam izgovorio, što bi Lale rekle, di su naši novci. Mi u Drami nismo bili alavi, nismo tražili hleba preko pogače. To malo što smo imali pokušali smo da iskoristimo na najbolji mogući način”.