Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp traži od Turske dokaze o Kašogiju, “ako postoje”

Američki državni sekretar Majk Pompeo sastao se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i šefom diplomatije Mevlutom Čavušogluom, posle sastanaka koje je u vezi sa nestankom novinara Džamala Kašogija imao u Rijadu.

Pompeo je posle sastanka kratko rekao da su “Saudijci spremni da sarađuju u istrazi koju sprovodi Turska”. Istovremeno, turski forenzičari pretražili su rezidenciju konzula Saudijske Arabije u Istanbulu, dve nedelje posle nestanka novinara, a agencija AP prenosi izjavu visokog turskog zvnaičnika koji je rekao da su u konzulatu pronađeni “određeni dokazi” da je Kašogi ubijen, ali detalji nisu poznati. “Saudijci su obećali da će sprovesti ‘transparentnu istragu’ i da će rezultate pokazati ‘celom svetu’, kao i da neće biti pošteđenih”, izjavio je Pompeo posle susreta sa saudijskim kraljem Salmanom i prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom. Na pitanje novinara šta su mu Saudijci rekli o Kašogiju, Pompeo je odgovorio:“Ne želim da govorim o činjenicama. Nisu hteli ni oni. Žele priliku da završe sveobuhvatnu istragu o ovom slučaju. I ja mislim da je razumno da im se dopusti da završe tu istragu, a posle ćemo svi doneti svoj sud i oceniti rezultate”, kazao je Pompeo, prenosi “Glas Amerike”. A predsednik SAD Donald Tramp ranije je rekao da čeka rezultate istrage, ali i da je saudijski princ “snažno porekao” da zna bilo šta o nestanku novinara. Sada, kaže, čeka izveštaj državnog sekretara. “Saudijska Arabija je veoma važan saveznik u zaustavljanju Irana. Imamo i druge saveznike na Bliskom istoku, ali Saudijska Arabija je i veliki kupac ne samo naše vojne opreme nego i drugih stvari”, izjavio je Tramp. Inače, saudijski novinar Džamal Kašogi, dopisnik “Vašington posta”, poslednji put je viđen 2. oktobra kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gde je išao da sredi dokumenta za ženidbu.Turska od početka tvrdi da je Kašogi ubijen, Saudijska Arabija to poriče, a nijedna strana do sada nije iznela materijalne dokaze. Mediji prenose svoja saznanja: “Njujork tajms” i “Vašington post” pišu da je nekoliko osumnjičenih za ubistvo Kašogija u bliskoj vezi sa saudijskim princom i obaveštajnom službom. “Vol strit džurnal” prenosi da su operativci drogirali i pretukli Kašogija, a potom ga ubili i raskomadali njegovo telo.

Tramp je kritikovao rastuće osude Saudijske Arabije, a uporedio je situaciju sa onim što se događalo nedavno oko nominacije sudije Vrhovnog suda, Breta Kavanoa, koji se suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje tokom procesa potvrde. “Upravo smo prošli kroz to sa sudijom Kavanom i on je bio nevin na sve načine, što se mene tiče”, rekao je Tramp za AP. “Mislim da moramo da prvo utvrdimo šta se dogodilo”. Dok je Pompeo bio na sastancima u Saudijskoj Arabiji, Tramp je napisao na Tviteru: “Zvanično, nemam finansijskih interesa u Saudijskoj Arabiji (ili Rusiji, što se toga tiče). Sve tvrdnje da imam su samo nove LAŽNE VESTI (kojih je mnogo)!”. Ali, 2015. Tramp se hvalio svojim poslovnim ugovorima sa Saudijcima. “Saudijska Arabija, slažem se sa njima. Oni kupuju stanove od mene. Oni troše 40 miliona dolara, 50. I trebalo bi da mi se ne dopadaju? Dopadaju mi se, vrlo”, kazao je Tramp. Republikanac Lindzi Grejem izjavio je da bi SAD trebalo da “oštro sankcionišu Saudijsku Arabiju” zbog incidenta i nikada više da ne rade sa princom, nazivajući ga “otrovnim”.