Niki Hejli / Foto: FoNet/TV FoNet

Hejli: UNMIK da se povuče sa Kosova

Donedavna ambasadorka SAD u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli je, odlazeći sa mesta predstavnika SAD u svetskoj organizaciji, od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša zatražila povlačenje Misije UN (UNMIK) sa Kosova, javio je B92.

“Kada mirovne misije UN obave dobar posao, zemlje u kojima se nalaze u stanju su da okončaju konflikt, uspostave demokratske političke procese i razviju sospstvene kapacitete. Već više godina misija UN na Kosovu pružala je primer uspešne misije koja rešava složeni konflikt”, navela je u pismu Hejli. Ona je ocenila da je “uspeh Kosova obeležen desetogodišnjicom proglašenja nezavisnosti”, navodeći kako bi to “trebalo bi da bude razlog za slavlje i simbol velikog doprinosa koje su UN dale u očuvanju mira i stabilnosti u Evropi”. Nažalost, dodala je Hejli, misija UN na Kosovu nije se promenila uprkos postignutom progresu i nekoliko puta ponovljenim izjavama stalnih članica Saveta bezbednosti o tome da je UNMIK odavno ispunio mandat. “Bez pravog osvrta na mandat i misiju UNMIK, “spoljne politike i stranke štetnih interesa nastaviće da drže kao taoce vredne resurse UN”, ocenila je Hejli. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je očigledno da Amerikanci žele da sklone sa Kosova sve što predstavlja UN, jer je za njih to nezavisna država. “Hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da se pokaže da je njihova odluka bila jedina moguća, pravno valjana, i ništa više”, rekao je Vučić, dodajući da samo moli da kada donose takve odluke, koje su možda u skladu sa američkim interesima, razmišljaju o interesima stabilnosti i mira na Zapadnom Balkanu. “Odlazak UNMIK-a, kao i formiranje kosovske vojske dovelo bi Srbiju u užasno tešku poziciju u kojoj mi više nemamo ni izbora, ni pravo da bilo šta biramo i pravo da bilo šta drugo učinimo, sem da štitimo svoju zemlju i svoj narod”, kazao je Vučić posle sastanka sa predsednikom Austrije Aleksenderom van der Belenom. Upozorio je i da bi odobravanje Kosovu članstvo u Interpolu bila odluka bez ikavih pozitivnih posledica, a prouzrokovala bi najmanje dva problema – predstavnici Prištine ne bi želeli više da razgovaraju, već bi samo čekali članstvo u OEBS i UN, a takođe 5.000 Srba našlo bi se na poternicama, što bi stvorilo tenzije i dodatne sukobe na Balkanu. Vučić je istakao da mu je predsednik Austrije preneo da EU ima probleme unutar svoje teritorije i ne može da “uvozi” nove, pa je uslov za ulazak Srbije u uniju da reši problem Kosova.

A predavačica na Univerzitetu “Sent Endruz” u Škotskoj Mateja Peter, na juče otvorenom osmom Beogradskom bezbednosnom forumu, kazala je da čak i ako bi došlo do ukidanja misije Euleksa ili Unmika, EU ili drugi spoljni akteri neće izgubiti interes na Kosovu: “Kako su se proteklih nekoliko meseci ubrzali razgovori o ovim pitanjima, mnoge evropske sile počele su da govore o povećanju sopstvenog prisustva na Kosovu”, rekla je Peter.