Skupština Kosova / Foto: FoNet/AP

Skupština Kosova odložila glasanje o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom

Na zahtev Socijaldemokartske partije Skupština Kosova odložila je glasanje o nacrtu rezolucije o dijalogu sa Srbijom, dok poslaničke grupe ne približe stavove o tom pitanju.

Kako navodi agencija “Anadolija”, sednica Skupštine počela je sa dva sata zakašnjenja, zbog nedostaka kvoruma, da bi tek nakon dve pauze u sali bila 62 poslanika, od 120, što je bilo dovoljno za početak sednice. Sednicu su bojkotovali poslanici opozicionih partija, Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, dok su bili prisutni poslanici opozicione Socijaldemokratske partije. Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji saglasio se sa predlogom o odlaganju, naglasivši da je potrebno jedinstvo i da su intezivirani napori da se dođe do zajedničkog predloga rezolucije. Prethodno, održan je sastanak Predsedništva Skupštine Kosova na kome je odlučeno da se u četvrtak na sednici Skupštine razmatra paket zakona koji se odnose na transformaciju Kosovskih bezbedonosnih snaga u vojsku Kosova. Izuzev Srpske liste, koja se protivi formiranju vojske Kosova, sve ostale poslaničke grupe saglasne se s time i najavile su svoje učešće na sednici. Veselji je izjavio je da će do kraja godine biti završena tranformacija KBS u vojsku, ali je naglasio da je to proces u kome se moraju poštovati procedure i međunarodni partneri kako se ne bi ugrozio taj proces, ali ni proces vizne liberalizacije.

A na zahtev Alijanse za novo Kosovo juče je smenjen ministar unutrašnjih poslova Kosova Bejtuš Gaši, potvrdio je za RTK organizacioni sekretar te partije Rahim Pacoli. “Partija je tražila smenu Gašija zbog lošeg rešavanja pitanja koji se tiču građana”, kazao je Pacoli, ali nije odgovorio ko će doći na mesto Gašija. Ukoliko se potvrdi vest o smeni, Gaši će biti drugi ministar unutrašnjih poslova koji je smenjen od formiranja vlade na čelu sa Ramušom Haradinajem. Prethodno je zbog afere “Gulenisti”, kada je uhapšeno i deportovano šest turskih državljana osumnjičenih za povezanost sa pokretom Fetulaha Gulena, smenjen Fljamur Sefaj.