Andrej Plenković / Foto: Fonet/Evropska komisija

Plenković: Procesuiranje ratnih zločina obaveza Srbije

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je da je su ratni zločini tema kontinuiranog dijaloga sa Srbijom, a njihovo procesuiranje je istovremeno i obaveza Srbije u pregovaračkom procesu sa EU. S druge strane, potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić kaže da je zvanični stav da ako je neko počinio zločin devedesetih godina treba da odgovara.

Komentarišući subotnji protest u Vukovaru, na kom je oko 20.000 ljudi, pre svega veterana, protestovalo zbog neprocesuiranja ratnih zločina, hrvatski premijer je podsetio da Hrvatska ima četiri specijalizovana suda i državna tužilaštva za ratne zločine, prenosi Fonet.

Na pitanja novinara da li će, zbog protesta u Vukovaru, biti promena u odnosima sa Srbijom, Plenković je naglasio da je procesuiranje ratnih zločina tema i “kontinuirani deo dijaloga“ sa Srbijom.

Između ostalog, to je i deo politike koju Srbija treba da ispuni u okviru Poglavlja 23 kroz pregovore sa EU, naglasio je Plenković.

On je istakao da je tokom mandata njegove vlade osnovana radna grupa za istraživanje ratnih zločina i da su neki procesi “pripremljeni kvalitetno nakon istraga koje su trajale dugo“.

“Sada se one materijalizuju i na tom tragu će se nastaviti i dalje“, poručio je hrvatski premijer.

S druge strane, potpredsednik Vlade Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija kaznila i kazniće svakog ko je počinio ratni zločin i dodao da je zvanični stav da ako je neko počinio zločin devedesetih godina treba da odgovara.

“Očigledno je da postoji veliki pritisak i ekspanzija desničarskih stranaka u Hrvatskoj, a naravno to se uvek prelama na srpsko hrvatske odnose i time se nastavlja antisrpska histerija u Hrvatskoj”, rekao je šef srpske diplomatije i potpredsednik Vlade, a prenosi agencija Fonet.

“Samo, svi treba da budu svesni svojih zločina koje su počinili, a ne da relativizuju svoje zločine u Drugom svetskom ratu, koji su sto, hiljadu puta veći i strašniji nego zločini devedesetih godina”, rekao je Dačić u nedelju, uoči sednice Glavnog odbora SPS-a.