Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Izbori u Bavarskoj: Poraz saveznika Angele Merkel

Demohrišćani i socijaldemokrate, koji u Nemačkoj na saveznom nivou čine vladu, doživeli su poraz na lokalnim izborima u Bavarskoj, svom dosadašnjem uporištu, prenose zapadni mediji i ocenjuju da se poraz demohršćana smatra i teškim udarcem za politiku kancelarke Angele Merkel.

Prve izlazne ankete u Bavarskoj ukazuju na poraz, jer je Hrišćansko-socijalna unija (CSU), koja u toj pokrajini zastupa demohrišćansku opciju, osvojila je 35,5 odsto glasova, što se ocenjuje najslabijim rezultatom u poslednjih 60 godina, prenosi Fonet. Na poslednjim pokrajinskim izborima pre pet godina CSU je osvojio apsolutnu većinu.

U prvim postizbornim izveštajima iz Berlina zapadni mediji naglašavaju i da je današnji izborni fijasko “najslabiji rezultat za CSU od 1950”. “Istorijski poraz demohrišćana i socijaldemokrata”, “Bavarski glasači kaznili saveznike Angele Merkel”, “Izbori u Bavarskoj još jedan udarac za vladu Angele Merkel” – samo su neki od naslova agencija i zapadnih medija kojima se sažimaju rezultati izbora koji su u nedelju održani u Bavarskoj.

Socijaldemokratska stranka Nemačke (SPD) osvojila je, prema izlaznim anketma, oko 10 odsto glasova, a to je najslabiji rezultat za socijaldemokrate na posleratnim izborima. Prema dosdašnjim procenama, desničarska populistička Alternativa za Nemačku osvojila je 11 odsto glasova, što je slabije od očekivanog, a približan broj glasova osvojila je grupa Slobodni birači. Prve izlazne ankete pokazuju da Liberalno-demokratska stranka (FDP) i stranka Levica nisu uspele da pređu izborni prag i uđu u bavarski parlament.

Prema prvim procenama, najizglednija je koalicija između CSU i Slobodnih birača i, prema dosadašnjim izgledima mogla bi imati tesnu prednost u parlamentu, pokazuju prvi izveštaji iz Bavarske, zasnovni na izlaznim anketama.

Izvesno je da će rezultati izbori u najvećoj nemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj staviti na nova iskušenja stabilnost savezne vlade Angele Merkel, ocenjuje se u prvim izveštajima koji se pozivaju na pouzdane procene na osnovu izlaznih anketa i postizbornih “pouzdanih prognoza”.

Samo dva puta u posleratnoj istoriji Hrišćansko-socijalna unija (CSU) je morala da deli vlast u Bavarskoj sa nekim koalicionim partnerom, a taj scenario se sada ponavlja, ocenjuje DW, prenosi Fonet.