Nedim Sejdinović /Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Oštra osuda pretnji poslanika SNS upućenih Sejdinoviću

Koalicija novinarskih i medijskih udruženja najoštrije je osudila pretnje, klevete i uvrede koje su predsedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedimu Sejdinoviću u Skupštini Srbije uputili poslanici SNS Aleksandar Martinović i Marjan Rističević.

Koalicija smatra da su Martinović i Rističević tim činom ugrozili bezbednost Sejdinovića i izvršili ozbiljan napad na medijske slobode i slobodu izražavanja. Novinarska i medijska udruženja su, u okviru Tima za dijalog sa predstavnicima Koordinacionog tela Vlade Srbije za saradnju sa medijima, zahtevali da predstavnici vlasti prestanu da prozivaju, vređaju, omalovažavaju i diskriminišu novinare i medije, ali se vlast očigledno oglušuje o taj zahtev i ozbiljno dovodi u pitanje smisao i svrsishodnost dijaloga. U saopštenju se podseća da je Martinović u sredu za skupštinskom govornicom, u okviru rasprave o ekološkim temama, utvrdio da Sejdinović „ne želi dobro svojoj državi, želi da unese strah i nemir kod građana i da pokvari sve ono što je Srbija dobro uradila u proteklih nekoliko godina“. Potom je Marjan Rističević pokazao Sejdinovićevu fotografiju i rekao da je to „čovek koji je vređao na društvenoj mreži hrišćane“ i „prošao bez ikakve javne osude“ i dodao da je Sejdinović „sastavni deo Đilasovog saveza prevaranata i lopuža“, navodi se u saopštenju Koalicije. “Novinarska i medijska udruženja će o ovom incidentu obavestiti međunarodne institucije i organizacije. Podsećamo da je u NUNS-ovoj bazi napada i pritisaka na novinare zabeleženo 68 incidenata od početka ove godine. Od 2016. godine u bazi je zabeleženo 60 slučajeva prozivanja, vređanja, omalovažavanja i diskriminacije novinara, medija, novinarskih i medijskih udruženja od strane nosilaca javnih funkcija”, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, predsednik NDNV Nedim Sejdinović je u intervju Istinomeru, između ostalog, kazao da je izjava predstavnika BIA Marka Parezanovića (da u pojedinim medijima, NVO i opozicionim partijama deluju strani agenti), a potom i predsednika Vučića „najava da će uskoro početi nova sezona lova na veštice, ’strane plaćenike’, ’izdajnike’, ’mudžahedine’, ’ustaše’, ’agente stranih službi’, ’krtice’…“.