Angela Merkel / Foto: Fonet/AP, Markus Schreiber

Merkel: Zadatak Sobranja Makedonije je da sprovede sporazum s Grčkom

Kancelarka Nemačke Angela Merkel ocenila je da su građani Makedonije podržali sporazum vlada Makedonije i Grčke o rešavanju spora oko naziva i istakla da je sada zadatak makedonskog parlamenta Sobranja, da ga sprovede do kraja.

U pismu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu 5. oktobra, koje je nemačka vlada juče objavila, Merkel je obećala dalju podršku Nemačke sprovođenju “Prespanskog sporazuma” o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko naziva Makedonije, prenosi “Dojče vele” na makedonskom. Kancelarka je ocenila da se na referendumu velika većina, od preko 90 odsto onih koji su glasali, izjasnila za podršku sporazumu s Grčkom i da je sada zadatak Sobranja da to sprovede. “Taj sporazum otvara šanse za istorijski dogovor i jačanje dobrosusedskih odnosa. Pritom se s puta i uklanja jedna važna prepreka za približavanje vaše zemlje EU i NATO. Sada je važno da se preduzmu sledeći ključni koraci za sprovođenje sporazuma o nazivu, time da parlament odluči o neophodnim izmenama Ustava”, napisala je Merkel u pismu Zaevu. Istakla je da se “raduje” što će sa Zaevom i dalje “raditi na ostarivanju tog cilja”. Inače, Merkel je pred referendum posetila Skoplje i rekla da je Makedonija pred “istorijskom šansom”. Pozvala je građane da izađu i svojim glasom odrede budućnost svoje zemlje. Podsetimo, na referendumu je glasalo 36,9 odsto birača, 91,46 odsto je glasalo “za”, dok je 5,65 odsto bilo protiv. U tekstu koji su za Istinomer napisale kolege iz makedonskog Vistinomera, naglašava se da je referendum 30. septembra bio “konsultativan i od samog početka je bilo poznato da će se postupak nastaviti u parlamentu Republike Makedonije usvajanjem ustavnih amandmana”.” Članom 8. Zakona o referendumu i drugim oblicima direktnog izjašnjavanja, koji je dostupan na sajtu Državne izborne komisije, propisano je da ‘referendum može biti raspisan radi odlučivanja građana ili konsultacija sa građanima’, kao i da je odluka usvojena na referendumu za odlučivanje obavezna, a ona koja je donesena na referendumu radi konsultacije, logično, nije obavezna. Dakle, postoji razlika između odlučujućeg referenduma (obavezno) i konsultativnog referenduma (neobavezno)”, napominje se u tekstu.

A Vlada Makedonije u ponedeljak je utvrdila predlog za izmenu Ustava zbog promene naziva države u “Severna Makedonija”, na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke, i taj predlog poslala Sobranju. Poslanici bi trebalo da danas počnu da razmatraju taj predlog, a ceo proces bi, po skupštinskom poslovniku, mogao da traje najduže 100 dana. Dogovorom s Grčkom o rešavanju skoro trodecenijskog spora, predviđeno ja da Makedonija do kraja ove godine izmeni Ustav čime će se garantovati promenu naziva države u “Severna Makedonija”, a uz grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.