Foto: Pixabay.com

Mej: Pregovori o Bregzitu ulaze u najtežu fazu

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da pregovori o razlazu s Evropskom unijom ulaze u “najtežu fazu” i pozvala svoju podeljenu Konzervativnu stranku da prestane s svađama oko Bregzita, već da podrži njen plan za budući dogovor o izlasku iz Unije.

U obraćanju poslednjeg dana godišnjeg Kongresa stranke u Birmingemu, dan pošto je njen rival Boris Džonson napao njen plan za Bregzit, Tereza Mej je rekla da su britanski predlozi “vrlo izazovni za EU”. Ona je upozorila kritičare plana koji žele tvrd prekid s evropskim blokom “ako svi idemo u raznim pravcima u potrazi za sopstvenim vizijama savršenog Bregzita rizikujemo da završimo bez ikakvog Bregzita”. “Odlazak bez sporazuma, uvođenje carina i skupih provera na granicama bilo bi loše rešenje za Veliku Britaniju i za EU”, rekla je Mej, mada je odbila da isključi tu mogućnost. Kazala je da bi razlaz bez dogovora s EU bio težak u prvo vreme, ali da bi Britanija uz svoju “otpornost i snalažljivost” to prebrodila.

Četvorodnevnim Kongresom dominirale su podele oko britanskog izlaska iz EU, i oni koji su za i oni koji su protiv EU kritikovali su premijerkine pregovore s Unijom. Samo šest meseci pre nego što Britanija treba da izađe iz EU, 29. marta, pregovori s evropskim blokom su u zastoju, a Mej je u rascepu između onih koji su za takozvani tvrdi Bregzit i izlazak bez dogovora kao što je Boris Džonson i onih koji žele da zadrže bliske ekonomske veze s Unijom, najvećim britanskim trgovinskim partnerom. Inače, Samit EU o Bregzitu biće održan 17. oktobra, kada će se britanska premijerka obratiti liderima članica Unije. Prethodno je bilo planirano da redovni samit bude održan 18. i 19. oktobra, ali je juče saopšteno da je tema Bregzita pomerena za 17, kako bi čelnici EU u naredna dva dana mogli da se posvete pitanjima migracija i bezbednosti. Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je nakon neformalnog samita u Salzburgu 20. septembra da će oktobarski samit biti trenutak istine za pregovore o Bregzitu, a ako tada ne bude značajnog pomaka, neće imati smisla organizovati vanredni samit u novembru.