Ulična akcija u Čačku / Foto: Crta

Deda Mraz upoznao Čačane sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama

U okviru kampanje “Srbija do informacija” juče je u Čačku organizovana ulična akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”.

Građani Čačka su preko Deda Mraza poslali pisma u kojima od državnih organa traže određene informacije od javnog značaja. I oni su pominjali slične probleme kao i stanovnici Prijepolja, Užica, Smedereva, Valjeva i Sombora, koji su prošle nedelje imali priliku da razgovaraju sa aktivistima „Crte“. Čačani su se najčešće žalili na nedovoljnu transparentnost informacija o zapošljavanju u lokalnim intstitucijama, ali govorili su i o lokalnim problemima – kako je gotovo nemoguće saznati kada će se i kako rešiti problem zagađenosti Morave, a posebno su izrazili nezadovoljstvo nedostatkom informacija o legalizaciji različitih građevinskih objekata.

Podsetimo, kampanjom „Srbija do informacija“  ukazuje se na to da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazuje nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a da se „od građana očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“. Inicijativa za odbranu prava javnosti da zna okupila je 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Između ostalih tu su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija. Organizacije su ukazale na to da je veoma štetna odredba Nacrta zakona kojom se predviđa izuzimanje dela preduzeća (društva kapitala) koja raspolažu značajnom javnom imovinom od obaveze davanja informacija koje se odnose na njihov rad. Takođe, mogućnost da organi vlasti vode upravni spor protiv obavezujućih, konačnih i izvršnih rešenja Poverenika nije u skladu sa načelom zakonitosti. Tokom javne rasprave 1.200 građana poslalo je komentare nadležnom Ministarstvu da se ove štetne odredbe ne usvoje, ali do danas Ministarstvo nije obavestilo javnost da li su komentari prihvaćeni ili ne. Kampanja “Srbija do informacija” nastavlja se akcijama koje će se do kraja ove nedelje održati u Nišu i Kragujevcu.