Centralna kula na Starom sajmištu/Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Zurof: Frustriran sam zbog Starog sajmišta

Direktor centra “Simon Vizental” iz Jerusalima i čelnik Međunarodnog savetodavnog odbora za Sajmište Efraim Zurof izjavio je da je “frustriran, jer ne vidi napredak u osnivanju memorijalnog kompleksa na prostoru nekadašnjeg logora Staro sajmište”.

“Ja nisam srpska Vlada i ne mogu biti odgovoran za probleme. Moram da kažem da sam vrlo frustriran. Imenovan sam za predsednika Međunarodnog savetodavnog odbora u leto 2015. Prošle su više od tri godine, a ja ne vidim nikakav značajniji napredak. Pretpostavljao sam da će do sada ovaj projekat uveliko napredovati, ali to se, kao što znamo, nije desilo”, kazao je Zurof za Radio Slobodna Evropa (RSE), nakon što je do javnosti došla informacija da ni četvrta verzija nacrta zakona koji bi trebalo da bude baza za osnivanje ustanove koja bi čuvala sećanje na jevrejske, srpske i romske žrtve, nije usaglašena. Planirano je da u ovaj memorijalni kompleks u Beogradu, na mestu na kojem je tokom Drugog svetskog rata ubijeno više od 6.000 Jevreja, oko 10.000 antifašista i oko 600 Roma, budu uključena četiri muzeja: Muzej Holokausta, Muzej genocida nad srpskim narodom, Muzej Porajmosa (genocida nad romskim narodom) i Muzej Starog sajmišta. Članovi Komisije za Staro sajmište, koju je 2014. osnovala Skupština Beograda, navode da je problem u tome što njihove predloge nije uzela u obzir radna grupa za izradu zakona, koju je formiralo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Najviše primedbi imali su predstavnici Saveza jevrejskih opština, koji su zajedno sa predstavnicima romske zajednice, istoričarima i istoričarima umetnosti članovi Komisije, na čijem je čelu episkop Jovan Ćulibrk. “Ono što je nama bitno jeste da imamo određenu samostalnost u vezi sa kadrovskim pitanjima i programskim sadržajem u budućem Muzeju Holokausta”, rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština i član Komisije. On je naglasio da je za Savez jevrejskih opština izuzetno bitno da akt o Starom sajmištu bude izglasan kao specijalni zakon. RSE ističe da nisu uspeli da dobiju komentar od predstavnika radne grupe, ali ni iz Ministarstva za rad. “Tako smo ostali uskraćeni i za odgovor zbog čega je u najnovijoj veziji nacrta ostala formulacija iz ranijih verzija u kojoj se govori o ‘vidovdanskoj etici žrtve i podviga’, a protiv koje su se ranije pobunili i pojedini članovi Komisije, ali i deo javnosti”, navodi RSE.

Komisija za Staro sajmište je pre tri godine formirala Međunarodni savetodavni odbor, koji bi trebalo da iznese predloge u vezi sa sadržajem memorijala kada on bude osnovan. Otkada je imenovan na mesto predsednika Odbora, Zurof se sastao sa Aleksandrom Vučićem, u vreme dok je još bio premijer, kao i tadašnjim ministrom za rad Aleksandrom Vulinom. “Poruka koju sam dobio bila je: ‘mi u potpunosti podržavamo ovaj projekat, želimo da se on nastavi’. Sve je to divno i krasno, ali se nije desilo”, kaže Zurof. U decembru 2015. gradske vlasti iselile su stanare centralne kule, čime je najavljeno raseljavanje i ostalih žitelja ovog područja na kojem živi nekoliko desetina porodica. To se do danas nije dogodilo, a mediji su u julu ove godine izvestili da se jedna porodica uselila u glavnu kulu. Osim toga, na mestu nekadašnjeg stratišta već godinama neometano radi i nekoliko restorana, teretana kao i sportska dvorana.