Johanes Han / Foto: FoNet, Marija Đoković

Han kritikovao Ivanova zbog poziva na bojkot referenduma

Evropski komesar za proširenje Johanes Han kritikovao je predsednika Makedonije Đorđa Ivanova jer je pozvao građane da bojkotuju referendum o sporazumu Makedonije s Grčkom o rešavanju spora oko naziva.

“Duboko sam uveren da je obaveza političkih lidera da podstiču građane da iskoriste priliku (da glasaju), a ne suprotno”, rekao je Han u izjavi koju prenosi “Frans pres”. Makedonci će sutra glasati na referendumu o prihvatanju sporazuma s Grčkom koji predviđa i promenu naziva njihove države u “Republika Severna Makedonija”. Prihvatanje tog sporazuma, koji posle referenduma treba da ozvaniči Sobranje Makedonije menjajući Ustav, a potom da sporazum ratifikuje Skupština Grčke, vodi ukidanju veta Grčke na približavanje Makedonije prijemu u NATO, a omogućava joj i da povede pregovore o prijemu u EU. Inače, Ivanov je izjavio da je “kao građanin doneo odluku da ne izađe na glasanje” i da je uveren da će i građani “takođe doneti tu mudru odluku”. On je referendum ocenio kao “istorijsko samoubistvo”.

A Han je juče razgovarao s makedonskim premijerom Zoranom Zaevom, zamenikom premijera Bujarom Osmanijem i ministarkama pravde Makedonije i Albanije povodom pokretanja procesa “tehničkog skrininga” za Makedoniju i Albaniju pre početka pregovora o pristupanju EU. “Ovo je proces koji će vam omogućiti da izvedete potrebne reforme da biste postali članovi EU. Transformacija će doneti promenu na bolje i doneti konkretne pogodnosti vašim građanima – mogućnosti za nova radna mesta, vladavinu prava i bolji životni standard”, naveo je Han na Tviteru. Takođe, dodao je da brzina pokretanja procesa govori o posvećenosti Evropske komisije pomaganju Skoplju i Tirani u reformskim procesima kao i da je reč o “snažnom signalu” kredibilnosti procesa proširenja EU.