Fabrici, Šabić, Oricio / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Šabić: Institucija Poverenika pred finansijskom blokadom

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić požalio se juče da Vlada Srbije ne obezbeđuje izvršenje odluka poverenika u situacijama kada je javnost uskraćena za informacije od javnog značaja, iako je to vladina zakonska obaveza.

“Ministarstvo za državnu upravu simbolično i selektivno pokreće postupke protiv prekršioca zakona i to je jedva iznad kozmetičkog nivoa”, ocenio je Šabić na obeležavanju Međunarodnog dana prava javnosti da zna. Istakao je i da je institucija Poverenika “praktično pred finansijskom blokadom” i da postoji mogućnost da zaposleni prestanu da primaju plate ako se nešto ne promeni. “Sve su to problemi koji bitno opterećuju ostvarivanje prava”, konstatovao je Šabić i ponovo kritikovao predložene izmene Zakona o zaštiti podataka o ličnosti koje su u proceduri u Skupštini Srbije. On smatra da će predložene izmene “kastrirati” važeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i da neće biti moguće primeniti predložena rešenja. “Poverenik je izneo negativno mišljenje o predloženim izmenama tog zakona i to na 25 strana, a ne znam skoro nijedan relevantan subjekt koji nije uputio ozbiljne kritike na račun tog zakona, uključujući Evropsku komisiju. Zakone o tužilaštvima i sudovima, ali i o javnim beležnicima menjali smo po više od deset puta i to će se desiti i sa ovim zakonom, jer on je neprimenjiv u obliku u kome je predložen”, konstatovao je Šabić, prenosi Fonet.

Šef delegacije Evropske unije Sem Fabrici istakao je da je pristup informacijama od javnog značaja jedna od osnovnih vrednosti EU i da je to potvrđeno i odlukama Evropskog suda za ljudska prava, ali i Lisabonskim ugovorom. “Srbija kao kandidat za članstvo ima obavezu da zaštiti privatnost pojedinca, ali i da poveća transparentnost u radu javne administracije”, rekao je Fabrici i konstatovao da su u Srbiji u proceduri izmene zakona iz te oblasti. Ambasador OEBS-a Andrea Oricio ponudio je stručnu pomoć Srbiji u izgradnji transparentnijeg sistema za pristup informacijama od javnog značaja.