Dodela priznanja "Crti" / Foto: Crta

Priznanje “Crti” za afirmaciju prava javnosti da zna

Povodom Međunarodnog dana prava javnosti da zna institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti dodelila je priznanje organizaciji “Crta” za poseban doprinos afirmaciji prava javnosti da zna.

“Ovo priznanje nam je posebno važno, jer pravo javnosti da zna u svojoj osnovi ima slobodu i slobodne ljude. Nadam se, iskreno, da mi nismo poslednji koji dobijamo ovu nagradu“, izjavila je direktorka “Crte” Vukosava Crnjanski tokom dodele priznanja. Povodom Nacrta izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji je tokom proleća predstavilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a koji ukazuje na nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, “Crta” je sa još nekoliko organizacija civilnog društva pokrenula inicijativu za odbranu prava javnosti da zna – “Srbija do informacija“. Inače, “Crta” je pokretač inicijativa Otvoreni parlament, Istinomer i Građani na straži, koje nastoje da građanima omoguće lakši uvid u rad državnih organa i političara, obezbeđujući im informacije o njihovom radu.

 

Podsetimo, obeležavanje prve Nedelje prava javnosti da zna u Srbiji počela je u ponedeljak, a završila se juče na Međunarodni dan prava javnosti da zna. Ulična  akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”, u okviru kampanje “Srbija do informacija”, juče je održana u Somboru, a prethodnih dana u Prijepolju, Užicu,Valjevu i Smederevu.