Ulična akcija u Užicu/Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Užičani od Deda Mraza saznali više o Zakonu o slobodnom pristupu informacijama

Obeležavanje prve “Nedelje prava javnosti da zna” u Srbiji nastavljeno je juče u Užicu uličnom akcijom “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?”.

Kao i prethodnog dana u Prijepolju i građani Užica imali su priliku da Deda Mrazu uruče pismo u kojem od državnih organa zahtevaju određene informacije od javnog značaja. Užičani su se upoznali sa različitim uspešnim slučajevima korišćenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, dobijajući uputstva o tome na koji način i kome mogu da se obrate u vezi sa  informacijama od javnog značaja. Kampanjom „Srbija do informacija“  ukazuje se da Nacrt izmena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja pokazuje nameru države da javnosti oteža uvid u rad javnih institucija, a da se „od građana očekuje da plaćaju i da ne pitaju kako se troši njihov novac“. Podsetimo, inicijativa za odbranu prava javnosti da zna okupila je 80 građanskih i medijskih udruženja i organizacija. Između ostalih tu su Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Crta, Pravni skener, Građanske inicijative, Slavko Ćuruvija Fondacija, Transparentnost Srbija, BIRN, Partneri Srbija i Fondacija za otvoreno društvo Srbija.

Akcija “Ako želiš informacije od javnog značaja, zašto ne pišeš Deda Mrazu?” danas će se održati u Valjevu, a do kraja nedelje i u Smederevu i Somboru. „Nedelja prava javnosti da zna“ završava se u petak, 28. septembra, obeležavanjem “Međunarodnog dana prava javnosti da zna”.