Foto: fraserinstitute.org

“Srbija ispod proseka po ekonomskim slobodama”

Srbija je po ekonomskim slobodama u donjoj polovini svetske lestvice, a od država Zapadnog Balkana od nje je lošije rangirana samo BiH, pokazuje juče objavljeni izveštaj kanadskog “Frejzer instituta” (Fraser Institute).

U izveštaju urađenom na osnovu podataka iz 2016, u kome se navodi da stepen ekonomske slobode utiče na nivo bogatstva, očekivani životni vek i nivo sreće, Srbija se nalazi na 84. mestu od ukupno 162 zemlje, između Belizea i Tajlanda, a tri mesta iznad Rusije. Od zemalja Zapadnog Balkana najlošije je pozicionirana BiH na 98. mestu, između Zambije i Gane, a najbolja je Albanija na 34. mestu. U izveštaju za 2016. godinu, Srbija se u odnosu na godinu dana ranije popela za pet mesta. U izveštaju za 2010. bila je na 98, a za 2005. na 110 mestu. Srbija je najlošiju ocenu dobila za pravni sistem i imovinska prava 4,95 (10 je najviša ocena), a najvišu u oblasti finansijske stabilnosti 8,15. U oblasti slobode međunarodne trgovine ocenjena je sa 7,6, u propisima 7,15, a u veličini vlade 6,41. Mada je po finansijskoj stabilnosti dobila najvišu ocenu, gledano pojedinačno po oblastima, tu je Srbija rangirana najlošije i nalazi se na 97. mestu. Najviši plasman ima u oblasti slobode međunarodne trgovine – 59. mesto. “Frejzer institut” navodi da zemlje s većim ekonomskim slobodama u proseku imaju značajno veće prihode po glavi stanovnika. Tako je za zemlje prvog kvartila prosečan BDP po stanovniku 40.376 dolara, za zemlje drugog kvartila 18.510, a za zemlje trećeg kvartila, gde je Srbija, 11.465 dolara godišnje. U zemljama četvrtog kvartila prosečan BDP po stanovniku je 5.649 dolara. Takođe, postoji korelacija između očekivane dužine života i ekonomskih sloboda. Za ekonomski naslobodnije zemlje očekivana dužina života je 79,45 godina, za drugu grupu 73,47, za treću 70,76, a za zemlje s najmanjim ekonomskim slobodama 64,4 godine. Istovremeno se s ekonomskim slobodama podudaraju političke i građanske slobode, dok je rodna ravnopravnost takođe veća u ekonomski slobodnim državama. U tim zemljama je i viši nivo sreće, navodi “Frejzer institut”.

Najbolje plasirane zemlje su Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska, Irska, SAD, Gruzija, Mauricijus, Velika Britanija, i Australija i Kanada koje dele 10. mesto. Najmanje ekonomskih sloboda ima u Venecueli, Libiji, Argentini, Alžiru i Siriji.