Foto: Pixabay.com

Odbijen predlog Tereze Mej o odnosima sa EU nakon Bregzita

Predlog britanske premijerke Tereze Mej o trgovinskim odnosima sa EU posle izlaska Britanije iz članstva nije ostvariv, ocenio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk posle samita šefova država i vlada EU u Salcburgu.

Tusk je ukazao da taj predlog Tereze Mej ugrožava opstanak jedinstvenog tržišta EU, prenosi Bi-Bi-Si. Mej je predložila da Britanija u trgovinskim odnosima sa EU prihvati opšta pravila i da dve strane uspostave zajedno carinsku oblast. Tema samita u Salcburgu bio je Bregzit, a lideri EU sa britanskom premijerkom razgovarali su o tome kako da izbegnu uspostavljanje komplikovanog graničnog sistema na granici Republike Irske i Velike Britanije nakon izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU. Mej je rekla da je svesna da predstoji težak posao, ali i izrazila očekivanje da će njene kolege iz 27 zemalja članica EU, koje ostaju u Uniji, jasno izložiti svoje zamerke na njen predlog. Podvukla je da se Britanija istovremeno priprema i za izlazak iz EU bez postizanja sporazuma o trgovinskim odnosima. Inače, planirano je da Britanija napusti EU 29. marta i obe strane nastoje da postignu sporazum i izbegnu takozvani teški Bregzit. Tusk je upozorio da je ceo dogovor s Londonom morao da bude dorađen do novembra da bi Velika Britanija mogla da do marta potpiše  sporazum i zato će, kazao je, novi samit EU biti “trenutak istine”, jer se mora razjasniti može li dogovora biti ili ne. Nemačka kancelarka Angela Merkel važi za ključnu figuru u uređenju odnosa EU i Britanije posle Bregzita, a ona je istakla da ne sme biti ugroženo jedinstveno tržište EU i da o tome nema kompromisa. I francuski predsednik Emanuel Makron je po dolasku u Salcburg rekao da je od ključne važnosti sačuvati jedinstveno tržište EU.

A pristalice drugog referenduma o Bregzitu dobile su neočekivanu podršku dvojice evropskih lidera koji su pozvali da se omogući novo izjašnjavanje Britanaca u nadi da će se stanje vratiti na staro. Premijer Malte Džozef Maskat je za Bi-Bi-Si rekao da postoji “gotovo jednoglasna” podrška lidera zemalja EU za takav referendum, dve godine pošto je 52 odsto Britanaca glasalo za izlazak iz EU. Sličnog mišljenja je i češki premijer Andrej Babiš. “Nadamo se da ćemo na kraju postići sporazum, ali sam veoma nezadovoljan jer Velika Britanija odlazi. Možda bi bilo bolje održati drugi referendum i možda ljudi promene stav. To bi brzo rešilo problem”, naveo je češki premijer.