Viktor Orban / Foto: FoNet/Vlada Srbije

EP izglasao početak kaznene procedure protiv Mađarske

Evropski parlament izglasao je juče da EU pokrene kaznenu proceduru protiv Mađarske zbog navodnog kontinuiranog gaženja demokratskih principa.

Zakonska procedura, koja se naziva i “nuklearna opcija”, protiv Mađarske pokreće se zbog podrivanja demokratije i kršenja “stalnih vrednosti” EU, koje čini vlada premijera Viktora Orbana, što on odbacuje. Sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 uzdržanih, rezolucija je usvojena na plenarnoj sednici parlamenta u Strazburu. Mere uključuju, između ostalog, mogućnost uskraćivanja prava glasa Mađarskoj kada je reč o odlukama koje donosi EU. Kako prenose svetski mediji, ovo je prvi put da je Evropski parlament razmatrao aktiviranje procesa sankcija u članu 7 protiv neke od država članica.

Evropska komisija je prošle godine pokrenula sličnu proceduru protiv Poljske zbog pravosudnih reformi. Usvojeni predlog prosleđuje se na odobrenje liderima 28 država članica EU. Odluka da se uvedu sankcije i uskrati pravo glasa Mađarskoj mora da bude jednoglasna, do čega najverovatnije neće doći zbog moguće blokade od strane Poljske, prenose mediji.