PKB / Foto: FoNet/Beoinfo

“Ponudu za PKB dala samo arapska kompanija Al Dahra”

Predsednik Samostalnog sindikata Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) Milisav Đorđević rekao je juče da je nezvanično čuo da su dokumentaciju za privatizaciju te firme otkupile dve kompanije, ali da je ponudu dala samo “Al Dahra” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

On je za “Betu” rekao da je privatizacija PKB “totalni promašaj države”, a da će radnici izgubiti sva prava stečena kolektivnim ugovorom. “I ako nas sve zaposle, nas 1.704 radnika, izgubićemo prava po osnovu minulog rada i sva ostala koja su bila ugovorena kolektivnim ugovorom”, rekao je Đorđević. Dodao je da radnike najviše brine da li će zadržati posao, jer će otpremnine od 450 evra po godini staža u toj firmi “brzo potrošiti”. On je istakao da je tom sindikatu čudna mala procenjena vrednost PKB-a, jer je sa oko 600 miliona evra od pre nekoliko godina pala na oko 208 miliona evra, a prodaje se za 104 miliona evra. “Kada smo pitali zašto je tako mala procenjena vrednost, u Ministarstvu privrede su nam rekli da je procenu radila eminentna kompanija ‘Dilojt’”, kazao je Đorđević. Druga zabrinjavajuća činjenica, prema njegovim rečima, je to što je kupac obavezan da zadrži delatnost samo tri godine. “Verovatno će prvo ukinuti sektor stočarstva”, istakao je Đorđević. Početna cena imovine je prema javnom pozivu 104,5 miliona evra, a na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi. Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala “Ekolaba” u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik vredi 431.300 evra.

Podsetimo, pismo o namerama za PKB su u februaru 2017. dostavili jedno fizičko lice iz Kovina, dve kompanije iz Srbije, kao i kompanije iz UAE, Kine, Singapura i dve iz Velike Britanije. Tada je potvrđeno da su pisma dostavile Industrija mesa “Matijević” i “MK Komerc”, kao i “Al Dahra”, dok pisma kompanija iz Velike Britanije, Singapura i Kine nose oznaku tajnosti i njihova imena nisu objavljena. Interesovanje za ovaj kombinat pokazao je i vlasnik “BK grupe” Bogoljub Karić. Inače, PKB je jedno od najvećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji i proizvođača mleka u Evropi. Na tender za prodaju PKB-a, raspisan krajem 2015, nije stigla nijedna ponuda, a početna cena za 51 odsto procenjene vrednosti stalne imovine bila je oko 154 miliona evra. Inače, Skupština Beograda u septembru 2016. odlučila je da se državi prenesu akcije kombinata koje su bile u vlasništvu grada.