Zoran Ðorđević / Foto: FoNet/TV FoNet

“Ministar ne razume problem, izjava o trudnicama tačna”

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” ocenili su da je izjava predstavnice Ministarstva za rad Milene Antić “da nijedan poslodavac neće da zaposli ženu koja se danas zaposlila, a sledećeg dana zatrudnela, kao i da je poslodavcu potrebna žena koja radi” u suštini tužna, istinita i u praksi tačna.

“Možda je gospođa Antić to izgovorila nespretno i na štetu rejtinga svog ministarstva, ali je u praksi njena izjava suštinski tačna, jer smo svedoci da se gotovo svi zakoni u Srbiji, pa čak i sam Ustav besomučno krše i izvrću u korist pojedinaca ili interesnih grupa”, piše u saopštenju. Izjava šefice Odseka za poslove u oblasti populacione politike i finansijske podrške porodici sa decom Milene Antić Janić tokom gostovanja u Beogradskoj hronici Radio televizije Srbije izazvala je burne reakcije javnosti. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je izvinjenje, a ministar Zoran Đorđević izjavu je ocenio “skandaloznom” i naložio da “gospođa Antić bude adekvatno sankcionisana”. “Izjava je skandalozna. Zaista sam šokiran. Lično sam pričao sa gospođom Antić i skrenuo joj pažnju na sve negativne posledice njene izjave. Nema opravdanja za takav postupak”, rekao je Đorđević, ističući da će “ovo biti poslednja opomena njoj i svima drugima”. “Ovakve stvari ne smeju da se izgovore, a kamoli dešavaju. Natalitet je naš cilj broj jedan i nastavićemo da radimo na tome da položaj majki u Srbiji bude bolji iz dana u dan i da imamo što više dece”, naveo je Đorđević.

S druge strane, sindikati “Sloga” ističu da izjavu ministra vide isključivo kao vid nerazumevanja suštine problema, zastrašivanja i pretnje zaposlenima u ministarstvima da moraju po svaku cenu bespogovorno da hvale zakone koji se teško sprovode u praksi. “Može ministar Đorđević da se izvinjava koliko god hoće i da promoviše natalitet, međutim, istina je samo jedna, a to je da spornim Zakonom o finansijskoj podršci država štedi na trudnicama, umesto da im pomaže”, ocenio je Sindikat.