Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Vučić: Rešenje za Kosovo nije ni na vidiku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče u Kosovskoj Mitrovici da je notorna laž da je dogovorio da do kraja godine “preda Kosovo i Metohiju” i da jedino želi da izbori veća prava za Srbe na Kosovu kroz kompromis.

Istakao je da Srbija nema nikakav nacrt rešenja za Kosovo, niti je blizu njega. “To je notorna laž i nikome od nas ne pada na pamet da u takvom poslu učestvujemo, jedino što želimo je da za vas izborimo veća prava”, rekao je Vučić i dodao da rešenje nije na vidiku, ali da se “Bogu moli da ga bude u narednih 10 ili 20 godina”. Kazao je da će kada bude imao nešto da saopšti o dogovoru, to učiniti “ne u Beogradu, već u Kosovskoj Mitrovici”. Podsetimo, predsednik Vučić je u februaru najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije.

„Kada izgubite rat, za to se plaća cena, visoka, najviša. A mi Srbi se i danas pravimo kao da se ništa nije dogodilo, pravimo se kao da nismo sami sopstvenim glupostima i pod pritiskom zapadnog sveta učestvovali u dokazivanju sopstvene krivice i za sukob na KiM. Jesmo li mi, ili neko drugi, braćo i sestre, isporučili bivšeg predsednika Srbije?“, kazao je juče Vučić u “jednom od najvažnijih govora u svom životu”, kako ga je ranije najavio. Poručio je da je Slobodan Milošević bio veliki lider koji je imao nerealne želje. “I to ne zato što su Hrvati, Muslimani ili Albanci bili jači i hrabriji od nas, već zbog toga što nismo razumeli poziciju Srbije i sveta, zbog toga što nismo shvatili da nismo sami u svetu i da se bez sveta ne može. Zbog toga što smo potcenjivali sve druge i što nismo uspeli da računamo. Zbog toga što smo uvek videli i slušali sebe, drugi nas nisu zanimali. Nismo bili sa realnošću ni u dosluhu. Milošević je bio veliki srpski lider, namere su mu svakako bile najbolje, ali su nam rezultati bili mnogo lošiji. Ne zato što je on to želeo, već zato što želje nisu bile realne, a interese i težnje drugih naroda zanemarili smo i potcenili. I zbog toga smo platili najvišu i najtežu cenu“, dodao je Vučić.

Prema planu posete Vučić trebalo je da poseti i multietničko selo Banje u dreničkom kraju, ali je nekoliko stotina kosovskih Albanaca blokiralo put ka selu, nakon čega je premijer Kosova Ramuš Haradinaj povukao dozvolu sa posetu tom regionu. Na putu su bile postavljene građevinske mašine i okupljeni Albanci su bili odlučni da spreče Vučića da ode u Banje. Uprkos zabrani, predsednik Srbije je krenuo ka tom selu, ali je kosovska policija zaustavila kolonu i zabranila dalji put ka Banjama. Vučić se okupljenim meštanima u selu Banje obratio putem telefona, navodeći da mu je žao što nije mogao da ih poseti „jer to nisu želele prištinske vlasti“.