Foto: Pixabay.com

Napadi na novinare tokom posete Vučića Kosovu

Reporterke “Dojče velea” (DW) Sanja Kljajić i Elona Elezi napadnute su juče na putu za selo Banje u opštini Srbica odakle su izveštavale o blokadama puta u znak protesta zbog posete predsednika Aleksandra Vučića, a prema izveštajima “Insajdera” i agencije “Tanjug”, i novinari tih medija napadnuti su u blizini Banja kada su naišli na barikade.

Kako prenosi “Dojče vele”, dve novinarke parkirale su  automobile srpskih registarskih oznaka kod mesta Prekaz, gde su se u tom trenutku nalazile jedinice Kfora. Posle povlačenja međunarodnih snaga, grupa od desetak demonstranata sa barikada ih je preteći okružila, govoreći da ih “provociraju” tablicama i tražila od Sanje Kljajić da pokaže lična dokumenta, pošto ne govori albanski, kako bi videli da li je Srpkinja. “Na trenutak je izgledalo da nas neće pustiti da odemo”, rekla je Kljajić. Prema rečima novinarki DW, kosovska policija je reagovala profesionalno i držala demonstrante na odstojanju dok su im lokalni Albanci zaposleni na benzinskoj pumpi pomogli da skinu srpske tablice i krenu ka severu Kosova. A ekipa “Insajdera” napadnuta je na putu koji vodi od sela Banje ka Kosovskoj Mitrovici. Naime, novinari “Insajdera” krenuli su alternativnim putem kako im je savetovala policijska patrola, ali je naišla na još jednu blokadu. Prvo su okupljeni građani, u trenutku kada je ekipa zaustavljena da se legitimiše, opkolili automobil. Kako su javile reporterke “Insajdera”, situacija je postala sve napetija pa su čak pojedinci iz grupe, u trenutku kada je automobil krenuo, otvorili vrata i pokušali da izvuku jednu od novinarki dok su ostali okupljeni lupali po vozilu. Ekipa “Insajdera” je na kraju ipak uspela da prođe. A izveštači “Tanjuga” javili su da im je nekolicina pripadnika kosovske policije reklo da ne mogu da im garantuju bezbednost, savetovala ih da se okrenu i odu, jer je mnogo mladih i nervoznih, kako je rečeno, pa bi mogla da poleti kamenica. Kako se ističe, pojedini okupljeni provocirali su “Tanjugovu” ekipu dobacivanjem, a pred odlazak su novinare gađali flašama.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je ove napade, insistirajući da nadležni organi reaguju, pronađu vinovnike incidenata i kazne napadače. “Nedopustivo je da kosovska policija, koja se nalazi na licu mesta, ne može novinarima da garantuje bezbedno izveštavanje”, saopštio je NUNS. I Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije saopštilo je da najoštrije osuđuje napade na novinare, zahtevajući od nadležnih kosovskih organa da hitno pronađu i kazne odgovorne za ove napade.