Milorad Dodik / Foto: FoNet/MOD

Novinari odbili gostovanje u emisiji s Dodikom

Troje novinara odbilo je poziv Radio-televizije Republike Srpske za učešće u emisiji “Intervju s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom”, navodeći da na učešće u takvoj emisiji neće pristati sve dok se ne ispune uslovi za nesmetan i slobodan rad medija i novinara.

Suzana Rađen-Todorić, urednica BN TV, Siniša Vukelić, urednik portala “Capital.ba” i i Dušica Stanojević, dopisnica agencije FENA iz Banjaluke naveli su svoje razloge za odbijanje učešća u emisiji, kao i preduslove koji treba da budu ispunjeni da bi na ovaj način razgovarali sa predsednikom RS. Istakli su da neće pristati na razgovor s Dodikom u emisiji RTRS-a dok ne prestanu napadi na novinare i vređanje novinara od nosilaca vlasti u RS, kao i dok se ne procesuiraju napadači i nalogodavci napada na novinara Vladimira Kovačevića. Naveli su da traže uspostavljanje jednakog tretmana institucija i nosilaca vlasti prema svim medijskim kućama i novinarima, kao i uspostavljanje zakonskog okvira koji će garantovati sigurnost novinara i odgovornost za sve vrste napada na novinare.

Podsetimo, u Banjaluci je 26. avgusta brutalno pretučen novinar BN TV Vladimir Kovačević. Njega su nepoznati napadači sačekali na parkingu ispred zgrade u kojoj stanuje i metalnim šipkama na razvlačenje naneli mu teške telesne povrede. Kovačević je juče izašao iz bolnice i upućen je na kućno lečenje.