Donjeck / Foto: Print screen

Lider DNR poginuo u eksploziji u centru Donjecka

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko (42) poginuo je juče u eksploziji u restoranu u centru Donjecka.

Osumnjičeni za ubistvo Zaharčenka su uhapšeni, saopštio je savetnik lidera DNR Aleksandar Kazakov. “U republici je uvedeno vanredno stanje, granice su zatvorene, a već su uhapšeni osumnjičeni za izvršenje ovog terorističkog čina”, rekao je Kazakov, prenosi “Sputnjik”. Zaharčenko je bio premijer DNR, čije se snage, zajedno sa samoproglašenom proruskom republikom u Lugansku, bore protiv ukrajinske vojske od 2014. godine. U tom sukobu do sada je poginulo više od 10.000 ljudi. Pobuna proruskih separatista u Donjecku i Lugansku izbila je ubrzo pošto je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, naklonjen Moskvi, smenjen s vlasti februara 2014. usred masovnih protesta. Ohrabreni ruskim pripajanjem Krima do koga je došlo odmah posle odlaska Janukoviča s vlasti, lideri pobunjenika na istoku Ukrajine prvobitno su se nadali da će Moskva pripojiti i njihove oblasti. Zaharčenko je postao premijer DNR u avgustu 2014. godine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je, povodom ubistva Zaharčenka, da je to podli čin i da oni koji su izabrali put terorizma ne žele da traže mirno rešenje sukoba. Putin je izrazio saučešće žiteljima Donbasa. „Rusija će uvek biti s vama“, kazao je ruski predsednik. „Podlo ubistvo Aleksandra Zaharčenka je još jedno svedočanstvo o tome da oni koji su izabrali put terorizma, nasilja, zastrašivanja ne žele da traže mirno, političko rešenje sukoba, ne žele da vode realan dijalog sa žiteljima jugoistoka Ukrajine. Umesto toga polažu opasan ulog u destabilizaciju situacije, u to da narod Donbasa bace na kolena. U tome neće uspeti“, naveo je Putin u telegram saučešća povodom ubistva Zaharčenka. Istakao je da je Zaharčenko bio pravi narodni lider, smeo i odlučan čovek, patriota Donbasa.