Tači, Mogerini i Vučić /Foto: FoNet/Twitter, M. Kocijančič

Vučić prognozira da Beograd neće dobiti ništa, Tači za referendum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da bi voleo da se problem Kosova reši “jednom zauvek”, ali je konstatovao da je rešenje daleko i da po njegovoj prognozi Beograd neće dobiti ništa u pregovorima s Prištinom.

“Ako nam ne daju ništa, šta da radimo… Ja ako smem da prognoziram tako će i biti”, rekao je Vučić. A predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je da bi građani Kosova trebalo da se izjasne na referendumu da li su za mirovni sporazum sa Srbijom, koji bi omogućio Kosovu učlanjenje u Evropsku uniju, NATO i Ujedinjene nacije, ili žele da se živi u neprijateljstvu sa susednim državama i u izolaciji. “Ja znam da će oni izabrati prvu opciju, zato i radim u uskoj koordinaciji sa međunarodnim saveznicima da mir sa susedima i integracija budu potreban izbor”, napisao je Tači na “Fejsbuk” profilu. U kosovskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost organizovanja referenduma, jer on nije predviđen ni Ustavom Kosova niti postoji zakon o referendumu. Tači je optužio opoziciju i civilno društvo da su protiv postizanja pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom. Prema njegovim rečima, u vreme kada su sve zemlje od SAD do zemalja EU, uključene u napore za postizanje mirovnog sporazuma sa Srbijom, na drugoj strani stoji opozicija koju pomažu “usamljeni glasovi civilnog društva” i koja podršku međunarodne zajednice smatra zlonamernom. “Nema veće nesreće za državu i građane Kosova nego kada neke opozicione stranke ili pojedinci dovode u pitanje podršku SAD i glavnih saveznika Kosova. To je situacija za žaljenje”, napisao je Tači.

Inače, Tači nema podršku ni dve stranke vladajuće koalicije za promenu odnosno korekciju granica, dok istovremeno opozicija predaje zahtev za održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova na kojoj će se zabraniti predsedniku Kosova da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica. Protiv podele ili korekcije granica su se izjasnile i Alijansa za budućnost Kosova, premijera Ramuša Haradinaja i Socijaldemokratska inicijativa zamenika premijera Fatmira Ljimaja, koje su deo vladajuće koalicije.