Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Vladina komisija za nestale bebe za pet meseci održala samo dve sednice

Vladina komisija koja se bavi slučajevima nestalih beba za više od pet meseci od kada je osnovana nije usvojila ni Predlog poslovnika o radu.

Kako iz Komisije navode za “Insajder”, od marta ove godine održane su samo dve sednice. Jedna je bila konstitutivna, „na kojoj su razmatrani ciljevi i organizacija rada Komisije“. „Na drugoj sednici Komisije, održanoj 9. jula razmatran je i usaglašavan Predloga poslovnika o radu koji treba da reguliše prava i obaveze članova, način glasanja i donošenja odluka, ulogu svakog pojedinačnog člana Komisije, način prikupljanja informacija neophodnih za rad, razmatranje i zaključivanje, kao i učešće drugih lica relevantnih za rad Komisije“, rekli su u Komisiji za “Insajder”. Iako se u Odluci o osnivanje Komisije navodi da će svakih 90 dana Vladi biti podnošen izveštaj o radu, iz odgovora se može zaključiti da ni to nije urađeno. Zadaci Komisije su da utvrdi plan prikupljanja činjenica koje su u vezi sa istragama o prijavljenim slučajevima nestale dece u Srbiji, i da u tu svrhu ostvari saradnju s tužilaštvima. Takođe, Komisija bi trebalo da na osnovu dobijenih informacija napravi pregled dosadašnjih vođenja istraga, da pripremi mišljenje o delotvornom načinu na koji bi se vođenje istraga moglo unaprediti, i da predloži konkretne mere koje bi trebalo preduzeti. Ovo privremeno Vladino telo trebalo bi da sve zadatke obavi u roku od dve godine, a kako se navodi u Odluci o osnivanju, rok za rad Komisije može biti produžen za još najviše dve godine.

Kako se podseća, paralelno sa usvajanjem Predloga zakona o nestalim bebama, koji su kritikovala udruženja roditelja nestalih beba i tražila njegovo povlačenje, Vlada Srbije osnovala je “Komisiju za ispitivanje postupanja državnih organa u rasvetljavanju prijavljenih slučajeva nestale dece u Srbiji”. Inače, Savet Evrope (SE) je više puta pozivao Srbiju da hitno usvoji zakon o nestalim bebama kako bi se rasvetlila sudbina dece koja su navodno nestala iz srpskih porodilišta. “Srbija mora da preduzme sve mere za uspostavljanje mehanizma koji će omogućiti pojedinačna obeštećenja svim roditeljima čije su bebe nestale iz porodilišta u Srbiji“, saopštio je SE u martu. Komitet ministara konstatovao je da su vlasti u Srbiji izmenile nacrt zakona nakon konsultacija sa roditeljima “nestalih beba”, koje su održane u januaru, kao i da je Vlada Srbije 8. marta odobrila taj nacrt zakona i poslala ga u parlament na usvajanje. Poslednje obaveštenje koje su vlasti poslale SE bilo je uveravanje da će poseban zakon o nestalim bebama biti usvojen do juna.