Donald Tramp / Foto: FoNet/Xinhua

Tramp napao i “Gugl”: Namestili su samo loše priče o meni

Predsednik SAD Donald Tramp obećao je da će se pozabaviti onim što naziva “veoma ozbiljnom situacijom” na društvenim mrežama koje, kako kaže, “guše” konzervativne glasove i “kriju informacije” i dobre vesti.

On je i nedavno izneo zamerke na tu temu, a juče se na meti našao “Gugl”. Upitan da li Tramp smatra da “Gugl” treba da bude strože regulisan, predsednikov glavni ekonomski savetnik Lari Kadlou je rekao da “se ispituju mogućnosti”. Tramp je u jučerašnjem tvitu naveo da su rezultati “Guglove” pretrage za “vesti o Trampu” “samo mišljenja/izveštaji medija lažnih vesti, drugim rečima namestili su to tako da su skoro sve priče i novosti loše”. “Republikanski/konzervativni i fer mediji su isključeni. Nelegalno?”, tvitovao je predsednik SAD. Trampove žalbe na društvene mreže počele su ranije ovog meseca, kada je više tih kompanija ugasilo naloge desničarskog teoretičara zavere Aleksa Džonsa. “Epl”, “Jutjub” i “Spotifaj” su permantno obrisale neke od Džonsovih postova, “Fejsbuk” ga je suspendovao na 30 dana i obrisao neke od njegovih stranica, dok je “Tviter” suspendovao Džonsov nalog na nedelju dana zbog razmatranja promena koje bi ograničile širenje lažnih vesti, dezinformacija i govora mržnje. Tramp ni u jednom tvitu na tu temu nije pomenuo Džonsa po imenu.

A “Gugl” je snažno demantovao Trampove optužbe i naveo da njegov sistem pretrage “nikada ne sortira rezultate tako da bi manipulisao političkim mišljenjem”.  “Pretraga se ne koristi za odbranu političkog programa i ne podešavamo naše rezultate prema bilo kojoj političkoj ideologiji. Naš cilj je da obezbedimo da korisnici koji koriste ‘Gugl’ pretragu dobiju najrelevantnije rezultate za nekoliko sekundi”, saopštio je ‘Gugl’ i dodao da se svake godine u algoritme dodaju stotine poboljšanja.