Viktor Orban / Foto: FoNet, Aleksandar Levajković

Orban: Potrebna nova EK koja će da zaustavlja migracije

Evropi je potrebna nova Evropska komisija koja će da se zalaže za zaštitu granica i zaustavljanje migracija, izjavio je juče premijer Mađarske Viktor Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Salvinijem u Milanu.

Orban je kazao da je Salvini “njegov heroj”, a kao svog glavnog protivnika u Evropi označio je francuskog predsednika Emanuela Makrona. Dvojica lidera, pristalice tvrde struje u odnosu na migrante koji dolaze u Evropu, potvrdili su saglasnost o potrebi “odbrane granica” pred imigracijom. “Naš cilj je da pomognemo tamo gde ima problema, a ne da uvozimo probleme. Mađarska je dokaz da migranti mogu biti zaustavljeni na kopnu”, rekao je Orban, čija zemlja je podigla ograde od bodljikave žice duž stotina kilometara granice sa Srbijom i Hrvatskom. On je dodao da je “Salvinijev cilj da osigura da se migranti mogu zaustaviti i na moru”.

Nasuprot Salviniju, Orban je kao svog glavnog protivnika u Evropi, pre izbora za Evropski parlament sledećeg proleća, označio francuskog predsednika Emanuela Makrona. “Postoje dva tabora u Evropi, a jedan predvodi Makron. On je na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju. Na drugoj strani smo mi koji želimo da je zaustavimo”, rekao je Orban. Upitan o eventualnom istupanju iz Evropske narodne partije (EPP), kojoj pripada njegov Fides, Orban je rekao da želi da EPP pre svega “stoji na mađarskoj strani i na strani naroda Evrope”. Prema njegovim rečima, uskoro će biti potpisan sporazum s Nemačkom o takozvanim sekundarnim migrantima, onima koji su već registrovani u nekoj drugoj evropskoj zemlji. Orban je kazao da će u okviru tog sporazuma Italija biti spremna da primi sekundarne migrante pod uslovom da isti broj migranata napusti Italiju. Partije levice su organizovale protest nedaleko od mesta sastanka Orbana i Salvinija.