Aleksandar Vučić / Foto: FoNet / TV FoNet

Vučić: Pustite nas da se sami dogovorimo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je na međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine, preneli su mediji.

Vučić je, govoreći na Evropskom forumu, u Alpbahu, u Austriji, gde je učestvovao na kome je učestvovao i Hašim Tači rekao da neće iznositi detalje o procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine dok sve ne bude dogovoreno.

Detalje o tome šta se tačno pregovara i šta traži Beograd, Vučić ponovo nije otkrio.

“Nadam se da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo s razgovorima. Ne mogu da iznosim detalje jer ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno, što je moto (šefice evropske diplomatije) Federike Mogerini”, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je suština zalaganja dela međunarodne zajednice koji se protivi menjanju granica između Srbije i Kosova da kaže Srbiji da je Kosovo izgubila u celini i da ako pokuša da dobije bilo šta, nastupa kao “loši momci” i da će je u tome sprečiti.

Sa druge strane, Hašim Tači je, ponovo, spomenuo korekciju granica. Na zajedničkoj konferenciji za medije je rekao da nijedna zemlja ne treba da se plaši potencijalnog mirovnog sporazuma sa Beogradom, ni ako on bude podrazumevao korekciju granica.

“Kosovo i Srbija neće biti ni prvi ni poslednji koji su vršili korekciju granica u cilju rešenja konflikta”, naveo je Tači.

I Vučić i Tači pozvali su na panelu međunarodnu zajednicu da podrži eventualno rešenje do kojeg bi se došlo u pregovorima o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Evropska unija, makar prema onome što je poručio evrpski komesar za proširenje Johanes Han na Evropskom forumu, neće ostavitit Beograd i Prištinu da sami rešavaju kosovosko pitanje. Naime, on je rekao da “su u EU hvatili da je briga o evropskim zemljama naša odgovornost i da ne treba da prepuštamo drugima da rešavaju probleme na našem kontinentu”. Han je dodao da EU ne može da prima nove članice dok one ne reše bilateralne konflikte.

Inače, pre tri dana Vučić je izjavio da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova.

Podsetimo, Vučić poslednjih meseci ponavlja da “trenutno nema nikakav predlog za trajno rešenje kosovskog problema” i “da će izaći pred narod kada bude imao šta da mu ponudi”. U februaru je najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja, da bi u maju, ipak, rekao da ne želi u javnosti da govori o tome šta bi z anjega bilo prihvatljivo rešenje.