Florijan Biber / Foto: Istinomer / Zoran Drekalović

Biber: I Beograd i Priština odugovlače sa rešenjem

Profesor Centra za jugoistočne studije Univerziteta u Gracu Florijan Biber izjavio je, juče, za televiziju N1 da misli da ni Aleksandar Vučić ni Hašim Tači ne žele neko brzo rešenje za problem Kosova.

Biber je naveo da oni žele o tome da govore, ali je pitanje da li obojica žele neko brzo rešenje.

“Ja se pitam se da li oba predsednika žele neko brzo rešenje, oni žele o tome da govore…Iz EU bi posle gledali na ostale stvari – vladavinu prava, korupciju, tako da mislim da se potpisivanje nekog pravno obavezujućeg sporazuma svakako neće desiti na proleće”, kazao je Biber.

Profesor na Univerzitetu u Gracu je rekao i da mu nisu jasne poruke sa foruma iz Alpbaha, gde je Vučić zamolio međunarodnu zajednicu da dozvoli Srbima i Albancima da sami reše kosovsko pitanje i izrazio nezadovoljstvo zbog želje drugih zemalja da utiču na sadržaj eventualnog sporazuma Beograda i Prištine.

“Meni nije jasno kako će to postići, ako se ide na promenu granice, kako sprečiti da nema posledice po druge zemlje regiona”, kazao je Biber.

Prema njegovim rečima, rešenje za kosovsko pitanje se ne nazire uskoro, jer ima puno nepoznatih tačaka.

“To neće moći tako brzo, očekujem dosta protivnika podele. Etničke granice su do sada bivale odbijane kao neko rešenje. Plašim se da će to više voditi ka pojačavanju nestabilnosti u regionu, nego nekom rešenju”, zaključio je Biber.

Podsetimo, Biber je u intervjuu za Istinomer, u aprilu ove godine rekao da “Aleksandar Vučić, sa jedne strane, ako ozbiljno želi u EU, ima toliko dominantnu poziciju u Srbiji da bi to mogao da uradi ako hoće, a s druge strane, ako idemo po toj logici da želi da što duže vuče taj konflikt, jer je u njegovom interesu da proizvodi tu ideju o stabilnosti koja zahteva nestabilnost, onda bi bilo logično da pokuša da to vuče što duže.“

“Zavisi i od pritiska EU, da li će Nemačka ili druge zemlje reći – Izvinite, gospodine Vučiću, mi smo vas podržavali da rešite kosovski spor, ako to ne radite, onda zaboravite na našu podršku. U tom smislu očekujem da će, ipak, postojati pritisak da nešto radi. Može da ima neki sporazum i da nastavi dalje sa nekom vrstom problema sa Kosovom, zato što sporazum neće rešiti sve probleme. Znači, može da postoji neka normalizacija u formalnom smislu, ali da bude neka hladna normalizacija, u smislu loših odnosa koji bi i dalje išli u korist stabilokratije u regionu“, ocenio je Biber u intervjuu za Istinomer.