Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Vučić: Daleko smo od rešenja za Kosovo, imaćemo referendum

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srbija daleko od rešenja za Kosovo i da je daleko od toga da joj neko nudi sever Kosova.

“Daleko smo mi od toga… Daleko smo mi od bilo čega”, rekao je Vučić novinarima u Zrenjaninu, posle potpisivanja memoranduma o dolasku kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma. Kazao je da do skoro Srbija nije mogla da razgovara ni o jednom rešenju, jer je Priština to gledala kao “gotovu stvar”. “Dobićemo više nego što smo imali juče i u pravima za naš narod i u našim resursima. Ako će neko da kaže da će da obezbedi više za 50 godina, to su neozbiljni ljudi”, rekao je Vučić. Istakao je da će u posetu Kosovu otići najverovatnije 8. septembra i naglasio da će tada održati “najvažniji govor u svom životu”. “Čitaću govor i o svakoj reči ću voditi računa, jer znam da će se od tih reči meriti budućnost naše zemlje u narednim godinama”, rekao je Vučić. Ponovio je da će on dati svoj predlog za rešavanje pitanja Kosova, ali da će konačnu reč imati građani koji će se o tome izjašnjavati na referendumu.

Podsetimo, Vučić poslednjih meseci ponavlja da “trenutno nema nikakav predlog za trajno rešenje kosovskog problema” i “da će izaći pred narod kada bude imao šta da mu ponudi”. A u februaru je najavio da će “uskoro predstaviti” predlog rešenja. “Ja ću to da govorim za… računajte kraj marta, najkasnije početak aprila. I imaću dovoljno hrabrosti da o tome govorim. A nadam se da će i svet da razume da ne mogu Srbi sve da izgube, a da Albanci sve dobiju”, rekao je tada Vučić. Međutim, kada je stigao april, on je izjavio da je planirao da platformu za Kosovo iznese krajem meseca, ali da nije siguran da će se to i dogoditi. Početkom maja kazao je da, ipak, ne želi da u javnosti govori o tome šta bi za njega bilo prihvatljivo rešenje za Kosovo, jer bi se time, kako je naglasio, oslabila pozicija Srbije.