Dino Jahić / Foto: FoNet/TV FoNet

NUNS: Podrška CINS-u i osuda sramnog Dodikovog napada na Jahića

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je sramnim i potpuno neosnovanim napad predsednika Republike Srpske Milorada Dodika na glavnog i odgovornog urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dina Jahića.

“NUNS ocenjuje da Dodikovo javno uvredljivo prozivanje glavnog urednika CINS-a predstavlja najdirektniji pritisak na slobodu novinara i medija, ali i ugrožavanje lične bezbednosti Dina Jahića i njegovih koleginica i kolega u redakciji CINS-a”, saopštilo je ovo udruženje. NUNS, koji je osnivač Centra za istraživačko novinarstvo, podsetio je da su “zahvaljujući ozbiljnom, agrumentovanom i neumoljivom” radu članovi redakcije CINS-a u toku 2017. dobili osam domaćih i stranih nagrada, među kojima i Evropsku novinarsku nagradu za istraživačko novinarstvo. Inače, Dodik je na konferenciji za novinare 21. avgusta napao glavnog i odgovornog urednika CINS-a, optužujući ga da rukovodi centrom koji uz finansijsku podršku međunarodnih organizacija ruši političke strukture u regionu. Tome je prethodio tekst koji je objavljen na portalu Infosrpska.ba s naslovom “Prljavi poslovi Soroševog instruktora”, u kojem je navedeno da CINS “raspolaže fondovima Velike Britanije, SAD i Saudijske Arabije za projekat ‘Razvoj istraživačkog novinarstva u regionu’ od ukupno 38 miliona dolara”. Iz NUNS-a su ocenili da je ključna, opasna i ničim argumentovana optužba da je “stvarni zadatak CINS-a da kriminalizovanjem ruše vlasti koje nisu po volji moćnim sponzorima ovog centra”, te da je Dino Jahić “instruktor jednoj grupi mađarskih studenata za rad protiv predsednika Mađarske Viktora Orbana”. Tekst su ubrzo preuzeli uticajniji mediji kao što su Radio televizija RS, novinska agencija SRNA i banjalučka Alternativna televizija.

A Asocijacija onlajn medija (AOM) ukazala je da je napad predsednika RS na urednika CINS “još jedan dokaz da su političari u Srbiji i u regionu glavni krivci za ugrožavanje bezbednosti novinara”, ističući da je Dodik “nažalost samo jedan u nizu političara koji prozivaju, vređaju, diskriminišu i satanizuju ‘neposlušne’ medije i novinare, ne libeći se da tom prilikom iznose i potpune neistine. AOM smatra da predstavnici izvršne vlasti ne samo da crtaju mete na čelu novinara nego snose i najveću krivicu zbog potpune neefikasnosti policije, tužilaštva i sudstva u zaštiti novinarske bezbednosti. Dino Jahić je juče za N1 izjavio da mu nakon optužbi koje je na njegov račun uputio Dodik, stižu pretnje preko društvenih mreža. “Verovatno jeste ideja da se stvori atmosfera straha, da bi mi, istraživački novinari i druge kolege novinari prestali da radimo ono što radimo, a to se neće dogoditi”, kazao je Jahić.