Vladimir Putin / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

Putin: Odgovorićemo na širenje i približavanje NATO-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je juče da je Moskva primorana da odgovori na širenje infrastrukture NATO-a i razmeštanje raketnih sistema u blizini ruskih granica.

Na konferenciji za medije posle razgovora sa predsednikom Finske Sauli Ninistom u Sočiju, Putin je rekao da se vojna infrastruktura NATO-a stalno pomera ka granicama Rusije i da se konstantno uvećava količina vojne opreme i broj vojnika. “Prirodno je da moramo pažljivo pratiti šta se tu dešava i da ćemo jačati našu infrastrukuru. Moramo odgovoriti na postavljanje američkih odbrambenih raketnih sistema u blizini naših granica”, kazao je Putin. Istakao je da ti sistemi, iako odbrambeni, mogu da budu upotrebljeni i za lansiranje raketa srednjeg dometa. Takođe, naglasio je da je Rusija podržala predlog predsednika Finske o povećanju nivoa bezbednosti tokom letova iznad Baltika i dodao da je Moskva spremna da razgovara sa NATO o letovima vojnih aviona, ali Alijansa to odbija. “To je nekonstruktivan stav koji će se, nadamo se, promeniti”, kazao je Putin. A američke sankcije Rusiji, pojačane u poslednjih nekoliko nedelja, ocenio je kao “kontraproduktivne” i “besmislene”. “Nadam se da će naše američke kolege shvatiti da takva politika nema budućnost i da ćemo početi normalno da sarađujemo”, rekao je Putin. Prema njegovim rečima, “problem nije samo u stavu predsednika SAD, već i u stavu onih koji sebe nazivaju establišmentom, koji vode zemlju u najširem smislu”.

Komentarišući situaciju u vezi sa izgradnjom gasovoda „Severni tok 2“, čemu se Amerikanci oštro protive, ruski predsednik je rekao da je taj projekat potreban Evropi, čiji su zahtevi za gasom sve veći. “Sopstveni resursi u evropskim zemljama, Norveškoj, Velikoj Britaniji i drugima, se iscrpljuju. To je prosto činjenica”, naveo je Putin, ocenivši da je Rusija najoptimalniji isporučilac gasa za evropsku ekonomiju, uzimajući u obzir količinu i rastojanje.