Vučić u Batajnici / Foto: FoNet, Zoran Mrđa

Vučić: Razmatramo vraćanje obaveznog vojnog roka posle 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da se razmatra da se od 2020. ili 2021. godine uvede obavezni tromesečni ili šestomesečni vojni rok za muškarce.

To zavisi od finansija, rekao je Vučić novinarima na aerodromu Batajnica nakon primopredaje prva dva od šest lovačkih aviona Mig-29 iz Rusije. Prema njegovim rečima, u planu je da vojni rok traje od tri do šest meseci, a ljudi koji bi odslužili vojni rok imali bi prednost u zapošljavanju u državnim i javnim službama. “Još razmišljamo. Neću ništa da obećavam po tom pitanju. To zavisi i od finansija”, rekao je Vučić i dodao da bi to moglo da bude organizovano kako bi država imala mogućnosti da preventivno deluje na bilo koga ko bi pokušao da je bezbednosno ugrozi. Podsetimo, početkom prošle godine, Vučić, u to vreme predsednik Vlade Srbije, naglasio je da se ne razmišlja o uvođenju obaveznog vojnog roka, već o modernizaciji vojske”. On je tada istakao da je dobro što Srbija ima profesionalnu vojsku, u koju treba da ulaže više, te da će takva vojska biti opremljena i spremna da zašititi Srbiju u svakom trenutku. “Razmišljamo o modernizaciji vojske. Imamo profesionalnu armiju, mislimo da ona može da da najbolje rezultate”, naveo je Vučić i istakao da Srbija nema osvajačke namere. Potvrdio je i kako bi “veliki deo Srbije želeo uvođenje vojnog roka”, ali to ne smatra realnim. “Oni koji govore o tome, treba da ponude i novac”, rekao je tada Vučić.

A nedavno je Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) podsetio na to koliko bi, prema procenama, koštalo ponovno uvođenje obaveznog vojnog roka. “Teško je očekivati da će u skorije vreme doći do uvođenja obaveznog vojnog roka, odnosno odmrzavanja ove prakse, s obzirom na to da je pre oko dve godine tadašnji ministar odbrane rekao da je MOD izračunao da bi takvo uvođenje samo u prvoj godini iznosilo 70 milijardi dinara. Pa sada, ako uporedimo ceo budžet MOD ove godine je 70,5 milijardi dinara – što će reći da to u ovom trenutku nije ekonomski zamislivo”, kazala je Katarina Đokić iz BCBP.