Lavrov i Dačić u Sočiju / Foto: FoNet/MSP

Lavrov: Izbegavati postupke koji će ići prema novim linijama podela

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da Srbija i Rusija imaju zajedničku poziciju kad je reč o neophodnosti da se na Balkanu izbegnu postupci koji će dovoditi do novih linija podela.

Lavrov je u Sočiju posle razgovora sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da kosovski Albanci ne realizuju sporazume sa Srbijom i da se Rusija  zalaže za potpuno i direktno sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. “Generalno, mi sa Srbijom imamo zajednički stav da je potrebno izbegavati bilo koje postupke koji bi mogli da dovedu do novih linija razdvajanja na Balkanu i koji podržavaju princip ‘ili sa nama ili protiv nas'”, rekao je Lavrov. Ocenio je i da je Beograd konstruktivan u pregovorima s Prištinom, što se ne može reći za poziciju kosovskih Albanaca. “Oni ne ispunjavaju sporazume koji su postignuti i smatramo da EU mora u punoj meri da shvati svoju odgovornost za takvu situaciju i da radi na realizaciji spomenute rezolucije SB”, rekao je šef ruske diplomatije. Pozvao je snage NATO-a na Kosovu i misiju EU da “ne dozvole nasilje i vandalizam na Kosovu nad Srbima i verskim objektima”. “Ubeđen sam da bezbedna budućnost Balkana može da se postigne u okviru ravnopravne opšteevropske saradnje, za šta se principijalno zalažu i Rusija i Srbija. I dalje ćemo forsirati takve pristupe u okviru UN, OEBS-a, Saveta Evrope i na drugim multilateralnim forumima”, rekao je Lavrov.

A Ivica Dačić je optužio Zapad za dvojake standarde i rekao da Srbija bez podrške Rusije ne bi mogla da odbrani nacionalne interese i teritorijalni integritet, kao i da će Srbija isto tako pružati podršku Rusiji. “Srbija se nije pridružila, niti će se pridružiti, sankcijama protiv Rusije i ruskog naroda. Kao što je i Sergej rekao, albanska strana nije ispunila ništa od dogovora. Mi želimo da se napravi kompromis, da se dođe do dogovora, ali očigledno je da postoje dvostruki standardi, naročito na Zapadu, koji Prištini gledaju kroz prste kada je reč o njihovim obavezama”, rekao je Dačić. Istakao je da on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić redovno informišu rusko rukovodstvo o toku dijaloga s Prištinom. Naglasio je da se Srbija priprema za posetu predsednika Rusije Vladimira Putina, što je, prema njegovim rečima, za Srbiju “događaj od prvorazrednog značaja”.