Milorad Dodik / Foto: FoNet, Nenad Ðorđević

OEBS: Poništavanje izveštaja o Srebrenici – žalosna odluka

Odluka Vlade Republike Srpske da poništi izveštaj svoje komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine žalosna je i predstavlja kratkoročan potez koji će služiti samo produbljivanju podela i sprečavanju pomirenja, saopštila je juče Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Specijalni predstavnik Parlamentarne skupštine OEBS za jugoistočnu Evropu Mark Pričard izjavio je da “činjenice utvrđene u izveštaju iz 2004. godine nisu sporne”, da su ih potvrdili međunarodni i domaći krivični sudovi i da “rane srebreničke tragedije ne treba ponovo otvarati radi kratkoročne političke koristi”. “Lideri Bosne i Hercegovine moraju da izbegavaju nacionalističku retoriku koja dovodi do podela pred opšte izbore u oktobru”, naveo je Pričard u pisanoj izjavi. On je pozvao poslanike Narodne skupštine RS da ponovo razmotre donetu odluku u cilju pomirenja i da se fokusiraju na pitanja od značaja za građane BiH, pre svega na ekonomski prosperitet, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i borbu protiv korupcije.

Podsetimo, Narodna skupština RS odbacila je 14. avgusta Izveštaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine, koji je usvojen 2004. godine, i zatražila od Vlade da ga stavi van snage i formira dve nezavisne međunarodne komisije za utvrđivanje istine – o stradanju svih naroda na području srebreničke regije i o stradanju Srba u Sarajevu. Izveštaj je odbačen nakon obraćanja predsednika RS Milorada Dodika, koji je negirao da se u Srebrenici dogodio genocid, ističući da je to bila “dogovorena tragedija čiji je cilj bila satanizacija Srba”. Posle odluke skupštine, Vlada RS poništila je Izveštaj 18. avgusta. “U cilju celovitog i istinitog sagledavanja događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, a zbog jačanja poverenja i tolerancije među narodima u BiH, konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, Vlada RS formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja će na objektivan i nepristrasan način utvrditi stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992. do 1995. godine”, objavljeno je na zvaničnom sajtu Vlade RS.