Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Poverenik podneo krivičnu prijavu protiv službenika MUP-a

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti podneo je Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu  zbog sumnje da u radnjama jednog ili više NN službenika MUP postoje elementi krivičnog dela neovlašćenog prikupljanja ličnih podataka, saopštila je juče služba poverenika, a prenosi FoNet. 

Poverenik Rodoljub Šabić je pokrenuo postupak nadzora povodom činjenice da su 21. juna, u tekstu o fudbalskim reprezentativcima Švajcarske na internet stranici dnevnog lista “Informer”, a kasnije i u drugim medijima, objavljeni izvodi iz matične knjige rođenih za Đerdana Šaćirija i Valjona Behramija.

U postupku nadzora, gradske uprave Vranja i Kraljeva obavestile su poverenika da su ta dokumenta izdale
Policijskoj upravi za Gnjilane, izmeštenoj u Vranju, i Policijskoj upravi za Kosovsku Mitrovicu, izmeštenoj u
Kraljevu, na osnovu njihovih službenih zahteva.

Imajući u vidu obim svojih ovlašćenja u odnosu na medije, kao i garancije tajnosti novinarskih izvora, poverenik nije sprovodio postupak prema Informeru ili drugim medijima. On je, kako je precizirano, pokrenuo postupak nadzora u MUP i zatražio izjašnjenje o tome da li je MUP dostavio ta dokumenta “Informeru”, ali nije dobio odgovor.

Zakon propisuje da se izvodi iz matičnih knjiga i uverenja izdaju na zahtev lica na koje se ti podaci odnose, članu njegove uže porodice, usvojitelju ili staratelju. Drugim licima se ta dokumenta izdaju na način i pod uslovima utvrđenim zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti i zakonom koji uređuje prava na pristup informacijama od javnog značaja, navodi se u saopštenju poverenika. 

Ne ulazeći, do izjašnjenja MUP-a, u to da li je uopšte postojao i kakav osnov za obradu podataka u ovom slučaju, sasvim je izvesno da se redistribucija tih podataka radi obezbeđenja “pikantnih” tema tabloidnim ili drugim medijima nikako ne može dovesti u sklad sa zakonom, odnosno da predstavlja grubu zloupotrebu ovlašćenja, te da sve navedene okolnosti ukazuju na osnovanu sumnju da u radnjama jednog ili više NN službenih lica Ministarstva unutrašnjih poslova postoje svi elementi krivičnog dela neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka (čl. 146 KZ-a), za koje delo je službenom licu u vršenju službe zaprećena kazna do tri godine zatvora”, piše u saopštenju Poverenika

Podsetimo, osim Informera koji se pominje u saopštenju Poverenika, i drugi tabloidi su pod oznakom “ekskluzivno” pisali o tome da pojedini reprezentativci Švajcarske imaju državljanstvo Srbije, jer su rođeni na Kosovu, tada u sastavu Srbije i SFRJ. Tako, tabloid “Alo” je za reprezentativca Švajcarske Šaćirija napisao “Igra za Švajcarsku, na kopačkama nosi grb lažne države Kosova, a u džepu krije srpske papire”.

Ista dokumenta je kao “procurela” objavio i tabloidni portal Telegraf, uz naslov “Procureli dokumenti sa Kosova, Šaćiri i Behrami su Srbi! (FOTO)”

Zanimljivo je da su ove informacije objavljene 21. juna ove godine, dan pred utakmicu Svetskog prvenstva u fudbalu između Srbije i Švajcarske. Švajcarska je ovu utakmicu dobila sa 2:1 nakon preokreta, a strelac pobedonosnog gola za Švajcarce u poslednjem minutu utakmice bio je upravo Šaćiri.