Greg Delavi, ambasador SAD na Kosovu / Foto: Screenshot KoSSev

Ambasador SAD na Kosovu: Ovakva retorika i pretnje moraju da prestanu

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi je putem video poruke izjavio da “suština sporazuma između Kosova i Srbije mora da dođe od samih strana”, ali da postoje ograničenja “u pogledu onoga šta ćemo da prihvatimo”. 

“Svaki sporazum mora da osigura bezbednost za sve građane, uključujući osetljive grupe, kosovske Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu. U poslednjih nekoliko nedelja bilo je retorike koja nije od pomoći, uključujući pretnje i vrstu govora koje smo čuli u lošim starim danima komunizma. Ovo mora da prestane. Takve izjave podrivaju šanse za rešenje i podižu tenzije. Nasilje i pretnje nasiljem su neprihvatljive”, rekao je Delavi, a prenosi portal KoSSev.  

“Ne želimo da se vratimo u stare dane; ne želimo da vidimo sporazum koji će da stvori više problema nego što će ih rešiti”, rekao je Delavi.

Sa druge strane, kandidat za novog američkog ambasadora na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da se pozicija SAD prema Kosovu nije promenila. On je istakao i da je “važno da i Srbija i Kosovo ponude kreativna rešenja, ali da ta formulacija ne znači razmenu teritorija”, prenosi B92.

Kosnet je odgovarao 
na pitanja američkih senatora  pred Odborom Senata za spoljne poslove, u okviru procesa potvrđivanja njegove nominacije.

Kopredsedavajući Odbora, demokratski senator Kris Marfi, upitao je Kosneta ima li saznanja o promeni pozicije SAD prema Kosovu i naveo da je takvu promenu i eventualno prihvatanje ideje o razmeni teritorije nagovestio šef srpske diplomatije Ivica Dačić posle susreta u Vašingtonu sa savetnikom i zetom predsednika SAD Džaredom Kušnerom.

Na Marfijevo pitanje kakva je pozicija budućeg ambasadora na Kosovu prema eventualnoj razmeni teritorija, Kosnet je rekao da se pozicija američke administracije “nije promenila”.

“Naša pozicija je da se podrži dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU. Mislimo da je važno da obe vlade idu napred sa kreativnim rešenjima za dugoročne tenzije između Kosova i Srbije. Važno je da obe zemlje mogu da razgovaraju o novim idejama, ali to nije šifra za razmenu teritorija, niti bilo šta slično. Želimo da vidimo da li vlade mogu da iznesu i nove ideje u dijalogu. Naš strateški cilj je stabilnost u regionu i postizanje dugoročnog rešenja koje će Srbiju i Kosovo približiti Zapadu”, kazao je Kosnet.

On je dodao da je prvi put čuo za sastanak Dačića i zeta predsednika SAD Donalda Trampa i da o tom susretu ne zna ništa.

Kandidat za ambasadora na Kosovu rekao je u Senatu da će mu prioriteti biti jačanje vladavine prava, borba protiv terorizma, jačanje ljudskih prava i integracija manjina na Kosovu, da će se fokusirati na poboljšanje transparentnosti i suzbijanje korupcije i raditi na tome da kosovska vlada podrži rad Specijalnog suda za ratne zločine.