Turska lira / Foto: Pixabay.com

Novi pad turske lire nakon Trampovog tvita

Nakon tri dana rasta, turska lira je opet u padu, pošto su SAD zapretile novim sankcijama. Lira je pala oko četiri odsto na 6,05 za jedan dolar, pošto je predsednika SAD Donald Tramp na Tviteru najavio nove kaznene mere zbog zatvorenog američkog sveštenika Endrua Bransona koji bi mogao dobiti 35 godina zatvora zbog špijunaže i terorizma, prenosi Beta

Tramp je na svom Tviter nalogu napisao:

“Turska je iskorišćavala SAD tokom mnogo godina. Sada drže našeg divnog hrišćanskog pastora, koga sada moram zamoliti da predstavlja našu zemlju kao veliki patriotski talac. Nećemo ništa platiti za puštanje nevinog čoveka, ali ćemo smanjiti naše troškove prema Turskoj!”

Turska ministarka trgovine Ruhsar Pekcan je rekla da će Ankara uzvratiti na nove trgovinske namete.

Inače, apelacioni sud u Izmiru potvrdio je odluku prvostepenog suda da odbije zahtev za puštanje iz pritvora američkog sveštenika Endrjua Bransona. Kako je prenela agencija Anadolija, Apelacioni sud je potvrdio da
Branson ne može biti pušten iz kućnog pritvora i da mu ne može biti ukinuta zabrana putovanja.

Branson je optužen za špijunažu i terorizam i u toku mu je suđenje, a ako bude proglašen krivim može da bude osuđen na višedecenijsku kaznu zatvora.

SAD su već uvele sankcije za dvojicu turskih ministara i udvostručile carinske namete na turski čelik i aluminijum. Turska je uzvratila carinama na uvoznu robu iz SAD u vrednosti od 533 milina dolara i najavila bojkot američkih elektronskih uređaja.

Diplomatski spor pojačao je zabrinutost investitora za turske ekonomske probleme. Turska je napravila ogroman strani dug zadužvanjem radi podsticanja rasta proteklih godina i s padom valute, taj dug je postao skuplji za otplaćivanje, što može dovesti do bankrota kompanija. Ekonomisti strahuju da bi Turska mogla ući u recesiju. Turska lira je prethodnih nedelja više puta obarala donje rekorde, a vrednost joj je od početka godine pala za 37 odsto.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan učvrstio je kontrolu nad centralnom bankom i protivi se podizanju referentnih kamata što bi po oceni stručnjaka trebalo da podrži liru, prenela je Beta.

Osim slučaja sveštenika Endrua Bransona, između SAD i Turske postoje i druga neslaganja. Među njima su, između ostalog, hapšenje tri osobe zaposlene u američkom konzulatu u Istanbulu, zahtev Turske da SAD isporuče islamskog propovednika Fetulaha Gulena kog Ankara optužuje za organizaciju puča 2016. godine, vojne aktivnosti Turske na severu Sirije i namera Ankare da od Rusije kupi raketni sistem S-400.