Foto: FoNet/Nenad Đorđević

UNS: Obustavljen stečaj u “Novostima”

Privredni sud u Beogradu dostavio je Rešenje o usvajanju Unapred pripremljenog plana reorganizacije (UPPR) Kompanije “Novosti”, čime je obustavljen stečaj ove medijske kuće, objavilo je juče Udruženje novinara Srbije (UNS), prenosi FoNet.

Na rešenje Privrednog suda, usvojenog 6. jula ove godine, poverioci imaju pravo žalbe Privrednom apelacionom sudu u Beogradu, u roku od 15 dana od dana uručenja Rešenja.

Kako UNS saznaje, dugovi Kompanije “Novosti” prema 263 poverilaca sa kamatama iznose oko milijardu i po dinara. Rešenjem Privrednog suda u koje je UNS imao uvid predviđen je otpis kamata i mogućnost da najveći poverioci potraživanja pretvore u kapital “Novosti”, navodi Udruženje.

Najvećim poveriocima dug će biti namiren u 120 mesečnih rata, sa početkom otplate odloženim za dve godine, bez kamate i valutne klauzule.

UNS podseća da je račun Kompanije “Novosti” blokiran je 12. jula prošle godine, zbog “duga iz 2009. godine, kada nisu podmirene obaveze državi, doprinosi za poreze i zarade u iznosu 103 miliona i 25 miliona za neplaćeni PDV”. “Sa kamatama to je 284 miliona dinara”, navele su tada “Novosti”.

Blokada računa Kompanije “Novosti”, kako stoji na sajtu Narodne banke Srbije, iznosi 506.331.080,44 dinara, a račun će biti deblokiran kada Rešenje Privrednog suda postane pravosnažno, navodi UNS.