Foto: Jim Cole

Američki Senat: Mediji nisu narodni neprijatelji

Američki Senat juče je jednoglasno usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da “mediji nisu narodni neprijatelji”, prenosi FoNet.

Rezolucija koju je predložio senator Demokratske partije sa Havaja Brajan Šac poziva se na reči Tomasa Džefersona, Džejmsa Medisona i Ronalda Regana da su slobodni mediji “integralni deo demokratskih temelja Sjedinjenih Država”.

U rezoluciji se ističe da napadi na medije predstavljaju “napad na naše demokratske institucije”, a posebno se naglašava da Prvi amandman “štiti medije od vladine kontrole i pritiska”, preneo je AP.

Niko od prisutnih senatora nije imao nijednu primedbu na rezoluciju.

Glasanje o rezoluciji poklopilo se sa do sada neviđenom akcijom američkih medija u kojoj je oko 350 listova širom zemlje objavilo uvodnike u kojima brane slobodne i snažne medije. Akcija je usledila posle brojnih optužbi američkog predsednika Donalda Trampa da mediji šire “lažne vesti” i etiketa da su “neprijatelji američkog naroda”.

Nakon što su američki listovi koordinisano osudili njegove napade na novinare koje optužuje da šire “lažne vesti”, Tramp je ponovo kritikovao medije:

“Ne poštoji ništa što bih više želeo za našu zemlju od istinske slobode medija. Činjenica je da su mediji slobodni da pišu i kažu sve što žele, ali većina toga su lažne vesti, proturanje političke agende ili samo običan pokušaj da se naudi ljudima. Poštenje pobeđuje”, napisao je Tramp na Tviteru.

Tramp medije redovno naziva “narodnim neprijateljem” i “lažnim vestima”, a pre dve nedelje je rekao da novinari “namerno izazivaju velike podele i nepoverenje” i da “mogu da izazovu rat”.

U svim novinama koje su učestvovale u akciji objavljen je uvodnik u kojem se obično iznosi stav uređivačkog kolegijuma. Uvodnik “Boston Globe” optužuje Trampa za sprovođenje stalnih napada na slobodu medija.

“Etiketa da su mediji neprijatelji naroda je antiamerička i veoma opasna za građansko društvo u kojem živimo više od dva veka”, piše u uvodniku “Boston Globe-a”, prenosi Glas Amerike.

List Portland pres herald naveo je da su slobodni i nezavisni mediji najbolja odbrana od tiranije, dok su novine De Mojn redžister ocenile da su “pravi neprijatelji naroda i demokratije oni koji pokušavaju da uguše istinu klevetama i demonizovanjem glasnika”, prenosi AP.

Čikago san tajms naveo je da većina Amerikanaca zna da Tramp govori besmislice.

Neki listovi, poput Vol Strit Džurnala i San Francisko Kronikla, u uvodnicima su obrazložili zašto se nisu priključli akciji Globa. Kronikl je saopštio da kolaboracija sa drugim medijima krši jednu od osnovnih vrednosti – nezavisnost.

“Iako se slažemo da je nazivanje novinara ‘neprijateljima američkog naroda’ a novinarstva ‘lažnim vestima’ ne samo štetno po našu branšu već i destruktivno po našu demokratiju, koordinisani odgovor nezavisnih, da ne kažemo ‘mejnstrim’, medijskih organizacija pothranjuje narativ da su mediji nekako nastrojeni protiv ovog republikanskog predsednika”, navodi se u uvodniku Baltimor sana.