Foto: FoNet/Federica Mogherini/Twitter

Ambasada SAD na Kosovu: Ideje Vučića, Dačića i Tačija “destabilizirajuće”

Američka ambasada na Kosovu saopštila je juče da Kosovo i Srbija “imaju slobodu da se dogovore o rešenju koje bi zadovoljilo obe strane, ali ističe da ta sloboda nije potpuno neograničena”, prenosi FoNet.

U odgovoru na pitanje Gazete ekspres kakav je stav američke administracije o eventualnoj podeli ili razmeni teritorija, iz ambasade su naveli da pozivaju Kosovo i Srbiju da sami dođu do sporazuma.

“Taj sporazum mora da bude primenjiv, održiv i ne sme da stvori nestabilnost u bilo kojoj zemlji u regionu”, navodi se u saopštenju.

Ističući da smatraju da su ideje koje iznose Hašim Tači, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić destabilizirajuće, iz
ambasade kažu da dve strane neće imati neograničenu slobodu da odluče o sudbina dve države.

“Veoma ozbiljno i pažljivo ćemo razmotriti dogovor koji dve strane postignu, a to ne podrazumeva neograničenu slobodu njihovog delovanja”, navodi se u saopštenju.

“Podstičemo Kosovo i Srbiju da preuzmu potpunu odgovornost za proces dogovaranja, da smanje retoriku i da konstruktivno rade zajedno, a u ovom terenutku ne želimo javno da raspravljamo o hipotetičkim rešenjima koja bi mogla da proiziđu iz pregovora”, piše u saopštenju.

Slične poruke došle su nakon sastanka Aleksandra Vučića i ambasadora SAD u Beogradu Kajla Skota.

Kabinet predsednika je saopštio da je Vučić rekao “postoji potreba za postizanjem istinskog kompromisa, koji bi garantovao trajnu stabilnost i omogućio ekonomski napredak”, da su se sagovornici saglasili da je “dijalog način za poboljšanje okolnosti na Kosovu i Metohiji, ukoliko mu se pristupi odgovorno i uz izbegavanje konfrontacija”, dok je američki ambasador pozvao Beograd i Prištinu “da pokažu hrabrost, fleksibilnost i kreativnost u postizanju rešenja, koje bi doprinelo regionalnoj stabilnosti”.

Vučić i Skat su razgovarali i o američkoj podršci evropskom putu Srbije, koja se ogleda i u novčanoj pomoći za reformske procese, poput nedavnog povećanja pomoći u oblasti vladavine prava u iznosu od tri miliona dolara.